Summitul economic Asia-Pacific a inceput fara Obama

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 11:56
1162 citiri
Summitul economic Asia-Pacific a inceput fara Obama

Reuniunea sefilor de state si de guverne din cele 21 de tari din Forumul economic Asia-Pacific (APEC) a inceput sambata la Singapore, fara presedintele american Barack Obama, asteptat in cursul serii.

Obama se va alatura omologilor sai - printre care chinezul Hu Jintao si rusul Dmitri Medvedev - cu doua ore mai devreme decat era prevazut, gratie plecarii mai rapide din Tokyo, a spus un oficial, citat de AFP.

Pana atunci, SUA sunt reprezentate de secretarul de stat Hillary Clinton.

Impulsionarea economiei, liberalizarea comertului si negocierile pentru clima figueraza pe agenda acestui summit, un forum de discutii care emite rezolutii fara caracter de constrangere. Aceasta reuniune ofera si o ocazie pentru intalniri bilaterale, ca cea dintre Obama si Medvedev.

Cei doi vor discuta despre dezarmarea nucleara, razboiul din Afganistan si dosarele nucleare iranian si nord-coreean.

Duminica, Obama va discuta despre Myanmar in cursul unei reuniuni cu liderii Asociatiei tarilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). Obama va pleca duminica seara din Singapore pentru a-si continua primul sau turneu asiatic, cu opriri la Beijing, apoi la Seul.

Forumul, lansat in 1989 pentru promovarea liberului-schimb, are 21 de state ce regrupeaza 2,6 miliarde de persoane, adica peste 40% din populatia lumii, si reprezinta 54,2% din PIB-ul mondial si 43,7% din comert.

#summit economic, #obama, #presedinte , #stiri Barack Obama