Summitul G8 incepe in Franta

Joi, 26 Mai 2011, ora 09:40
1308 citiri
Summitul G8 incepe in Franta

Summitul G8 va incepe in Franta si va reuni liderii celor mai importante economii din lume, care vor discuta despre revoltele din lumea araba, criza nucleara din Japonia, situatiaeconomica, precum si despre schimbarile climatice si reglementariea internetului. 

Schimbarea in echilibrul global de puteri, in favoarea economiilor emergente, precum India si China, care nu fac parte din G8, pune sub semnul intrebarii relevanta grupului, insa analisti subliniaza ca, prin prisma evenimentelor recente, forul capata o noua importanta.

Presedintele american Barack Obama va participa la summit, dupa o vizita de stat in Marea Britanie. Dupa aceea, el va pleca in Polonia.

De asemenea, liderii din Tunisia si Egipt, precum si seful Ligii Arabe se vor afla la Deauville, pe coasta normanda, pentru discutii privind un plan masiv de asistenta vizand tranzitia acestor tari catre democratie, dupa revoltele populare de la inceputul anului.

Situatia actuala din Libia ar urma sa figureze de asemenea pe agenda discutiilor, ce vor dura doua zile. Criza din tara din nordul Africii ar putea genera diviziuni in randul G8, in conditiile in care Rusia critica deschis operatiunea NATO impotriva fortelor colonelului Muammar Gaddafi.

O coalitie sub comandamentul Aliantei opereaza in baza unui mandat ONU pentru a apara civilii, in timp ce fortele guvernamentale se lupta cu rebelii.

Vorbind la Londra inainte de a se indrepta spre Franta, presedintele american Barack Obama a respins argumentul ca ascensiunea unor superputeri precum China si India inseamna sfarsitul influentei americane si europene in lume.

"Poate, potrivit argumentului, aceste natiuni reprezinta viitorul, iar vremea conducerii noastre a trecut.

Acest argument este gresit. Momentul pentru leadership-ul nostru este acum", a subliniat el.

Dupa incheierea operatiunilor din Irak, progresele din Afganistan si "lovitura grea" data al-Qaida prin uciderea lui Osama ben Laden, presedintele american le-a spus gazdelor sale britanice ca este momentul inceperii "unui nou capitol in istoria comuna", cu noi provocari.

#summit g8, #reuniune lideri, #reuniune summit , #stiri Barack Obama