Supermartea imprevizibila

Luni, 04 Februarie 2008, ora 23:12
1265 citiri
Supermartea imprevizibila

Democratii Hillary Clinton si Barack Obama dau cel mai important test din alegerile primare de pe pozitii de perfecta egalitate, indica sondajele.
Pretendentii la titlul de candidat la sefia Casei Albe se afla astazi in fata unui test extrem de important, care ar putea inclina balanta in favoarea lor. In 24 de state americane, republicanii si democratii organizeaza astazi alegeri primare si caucusuri, care conteaza pentru desemnarea candidatului fiecarui partid. Inaintea scrutinului-maraton "Super Tuesday" s-au conturat patru candidati importanti si doua dueluri, comenteaza AFP.

La republicani, batalia se da intre senatorul de Arizona John McCain si fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney. La democrati, lupta acerba ii are ca protagonisti pe senatoarea de New York Hillary Clinton si pe senatorul de Illinois Barack Obama. Daca, in prima tabara, John McCain pare sa fie favoritul, in cea de-a doua lucrurile sunt departe de a fi transate. Barack Obama a castigat teren in ultimele doua zile, potrivit unui sondaj Reuters/C-SPAN/ Zogby, in fata rivalei sale in doua state importante - California si Missouri.

Obama, sprijinit de clanul Kennedy

In California, Obama este creditat cu 46% dintre voturi, in timp ce Clinton are de partea sa 40% dintre optiuni, iar in Missouri, Obama este cotat cu 47%, iar Clinton - cu 42%. Totodata, Obama a obtinut un sprijin important din partea unei nepoate a fostului presedinte american John F. Kennedy. Este vorba despre Maria Shriver, sotia guvernatorului republican al statului California, Arnold Schwarzenegger.

Maria Shriver si-a declarat sprijinul pentru Obama la un miting electoral organizat duminica, la care au luat parte sotia acestuia, Michelle, vedeta de televiziune Oprah Winfrey si fiica fostului presedinte John F. Kennedy, Caroline. Cifrele din sondaje reflecta pozitiile candidatilor cu privire la principalele teme abordate in campania electorala: razboiul din Irak, economia, sanatatea, imigratia si religia, subiecte de maxim interes pentru electoratul american.

PROMISIUNI DE CAMPANIE

Viziuni diferite: democratii urmeaza aceeasi linie, republicanii se contrazic intre ei

Razboiul din Irak. Democratii Clinton si Barack Obama promit sa puna capat razboiului din Irak si sa inceapa "imediat" retragerea trupelor americane. In tabara republicana, John McCain, sustinator al suplimentarii fortelor SUA in Irak, exploateaza pe cat posibil succesul acestei strategii. Mitt Romney se multumeste insa sa spere intr-un succes al campaniei.

Economie. Democratii promit ca vor suprima reducerile de impozite pentru cei mai bogati. Pentru a face fata crizei de pe piata imobiliara, Clinton si Obama propun un fond pentru a evita confiscarea caselor celor care nu-si pot achita ipotecile, iar Hillary propune si inghetarea dobanzilor. Republicanii isi bazeaza programul economic pe reducerea impozitelor sau cel putin pe pastrarea reducerilor instituite de administratia Bush. In ceea ce priveste criza imobiliara, John McCain denunta aviditatea celor de pe Wall Street, iar Romney considera ca institutiile de creditare trebuie sa renegocieze ipotecile nesigure.

Sanatate. Democratii pledeaza pentru asigurari medicale nationale. Planul lui Hillary Clinton prevede asigurari universale si obligatorii, in timp ce Barack Obama propune o strategie care se bazeaza pe voluntariat si ii obliga pe parinti sa-si asigure copiii. Republicanul John McCain considera ca asigurarea medicala trebuie sa devina mai accesibila tuturor, iar Mitt Romney propune flexibilizarea reglementarilor in materie de tarife.

Imigratie. Democratii sustin o reforma a imigratiei care sa combine securizarea frontierelor si legalizarea conditionata a celor 12 milioane de clandestini. Republicanul John McCain urmeaza aceeasi linie, insa insista asupra necesitatii de a securiza frontierele, inainte de a trece la restul reformei. Mitt Romney insista asupra aspectului represiv pentru descurajarea imigratiei clandestine.

<a href=http://evz.ro/articole/detalii-articol/393438/Supermartea-imprevizibila/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.