Talentele IT din toata lumea asteapta la poarta Statelor Unite. Unda verde pentru imigranti bate in galben

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 08:32
3058 citiri
Talentele IT din toata lumea asteapta la poarta Statelor Unite. Unda verde pentru imigranti bate in galben
Foto: Technical.ly

Ordinul de imigrare dat de Barack Obama le va permite companiilor din Statele Unite sa angajeze mai multi absolventi straini temporar, chiar daca va sta in calea vizelor de munca H1-B pe care le favorizeaza companiile tehnologice.

Planul pe care Obama l-a enuntat seara trecuta va da nastere unui program de training ce le va permite cetatenilor straini cu diplome americane in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica sa lucreze in State pana la 29 de luni. Printre companiile inscrise in program se numara si Twitter si Intel Corp, conform Bloomberg.

Presedintele nu va creste numarul vizelor H1-B pentru lucratorii cu competente deosebite in industria tehnologiei si nu le va acorda acestora mai multe carti verzi pentru rezidenta permanenta.

"Lucratorii straini nu vor sa traiasca in Statele Unite ale Americii cu vize H1-B si cu siguranta nu isi doresc sa obtina vize de studenti prelungite pe 10 ani", considera Scott Corley, director executiv al companiei Compete America, destul de sceptic in privinta noului ordin de imigrare.

Imigrantii calificati

Grupul de sustinere a imigratiei al companiei Facebook ce ii apartine lui Mark Zuckerberg considera ca actiunea lui Obama nu reprezinta un substitut pentru legislatie.

Efectul ordinului lui Obama este limitat pentru ca reprezinta doar o solutie temporara, conform spuselor vicepresedintelui in probleme federale din San Jose al Grupului de Conducere californian Silicon Valley, Emily Lam. Asociatia TRADE reprezinta aproape 400 de companii, majoritatea din domeniul tehnologiei. "Inca avem nevoie de o reglementare legislativa, pentru ca multe companii inca prefera sa aiba un numar cat mai mare de carti verzi", a mai spus Lam, care considera ca ordinul lui Obama este un bun inceput.

Neil Ruiz, analist politic principal la Institutul Brookings din Washington, a declarat ca probabil optiunea lui Obama de a prelungi Trainingul Practic Optional in locul cresterii numarului de vize H1-B are legatura si cu faptul ca acesta nu are sustinerea Congresului. Programul de training este administrat de o sucursala a Departamentului de Siguranta a Patriei.

Fara ajutorul celor din Congres

"Multe companii ar prefera vizele pe termen lung", a mai spus Ruiz. Programul de training nu este gandit ca un program de munca pe termen lung, dar este probabil singurul lucru pe care Obama il poate face fara ajutorul Congresului. Directorii executivi din domeniul tehnologiei se confrunta de ceva timp cu un deficit de talent din partea conationalilor americani si de aceea au pus presiuni in Congres pentru suplimentarea vizelor H1-B pentru lucratorii calificati. Numarul acestor vize este limitat la 65.000 pe an pentru populatia obisnuita, adaugandu-i-se un numar de 20.000 de vize pentru absolventii avansati scoliti in SUA. Un proiect de lege pentru imigranti adoptat in 2013 de catre Senat ar fi crescut aceste numere.

Chiar daca aceasta nu este prima lor optiune, companiile sunt nerabdatoare sa adere la programele de training pe termen scurt. Intel si Twitter deja si-au recrutat noi angajati prin acest program.

Cei mai buni absolventi

Natalie Miyake, purtator de cuvant al companiei Twitter, a declarat ca programul le permite sa angajeze cei mai pregatiti absolventi ai universitatilor din Statele Unite indiferent de cetatenia lor, in timp ca Lisa Malloy, purtator de cuvant Intel, s-a declarat de asemenea incantata de programul de angajare a studentilor imigranti.

Programul lui Obama prezinta insa si dezavantaje, pentru ca ar putea creste numarul lucratorilor straini in detrimentul bastinasilor, fara a include insa persoanele cu venituri mici si medii, conform spuselor lui Daniel Costa, director al legislatiei imigrarii la Institutul de Politici Economice din Washington.

Salariile mici

O alta inconvenienta este faptul ca programul de training nu le cere angajatorilor sa isi plateasca angajatii imigranti cu sumele practicate in industrie, iar acest lucru ar putea duce la scaderea salariilor pentru toti lucratorii. Salariile mici oferite adesea imigrantilor vor deveni un motiv in plus pentru lucratorii americani sa accepte salarii mai mici, a mai spus Costa.

Programul invizibil

Un grup care se opune legilor care le permit companiilor tehnologice sa angajeze straini cu salarii mai mici, numit Programmers Guild, in frunte cu presedintele acestuia, Kim Berry, a criticat destul de aspru programul lui Obama.

"Nu ne dam seama ce se intampla cu exactitate. Au demarat un program invizibil care promoveaza munca pe salarii minime", a declarat Berry.

#locuri munca imigranti, #locuri munca sua, #program training sua, #ordin imigrare, #lege imigranti sua, #program training obama, #barack obama , #stiri Barack Obama