UE critica programul "Buy American" propus de Congres

Marti, 03 Februarie 2009, ora 11:11
1298 citiri
UE critica programul "Buy American" propus de Congres

Capacitatea presedintelui Barack Obama de a conduce si de a ajuta la refacerea economiei mondiale va avea de suferit daca Statele Unite vor include conditii de tipul "Buy American" in planul de stimulare economica, au avertizat ieri oficiali europeni si canadieni, citati de Reuters.

"Presedintele Obama are o oportunitate mare (...) pe care putini presedinti americani au avut-o" in ultimii ani, John Bruton, ambasador UE in Statele Unite, intr-un interviu.
"Daca primul act legislativ important pe care il va semna va fi considerat unul care afecteaza interesele economice ale altor tari intr-un mod care nu este necesar, atunci capacitatea sa de lider de care are nevoie lumea in aceasta perioada va fi redusa considerabil", a adaugat el.


Saptamana trecuta, o propunere a Camerei Reprezentantilor a generat un val de ingrijorare in lume ca Statele Unite s-ar putea orienta spre o intensificare a protectionismului. Camera inferioara a Congresului a cerut sa fie folosit numai otel si fier american in lucrarile publice finantate din planul de stimulare a economiei, evaluat la 825 de miliarde de dolari.
Senatul a lansat luni o dezbatere privind versiunea sa de plan de stimulare a economiei, in valoare de 900 de miliarde de dolari. Aceasta versiune prevede ca orice bun cumparat pentru lucrarile publice sa fie fabricat in Statele Unite.
Administratia Obama nu a adoptat inca o pozitie oficiala in acest dosar, dar vicepresedintele Joe Biden a declarat saptamana trecuta ca, din punctul sau de vedere, astfel de cereri sunt legitime.
Liderul grupului republican din Senat, Mitch McConnell, le-a spus luni jurnalistilor ca se opune programului "Buy American".


Partenerii comerciali importanti ai Statelor Unite, printre care Canada si Uniunea Europeana, se declara ingrijorati nu numai de o posibila scadere a exporturilor catre SUA, ci si de pagubele mult mai mari care s-ar putea produce in cazul in care si alte tari vor adopta politici comerciale care restrictioneaza importurile.


"Daca Buy American devine o parte a legislatiei pentru stimularea (economiei - n.red.), Statele Unite vor pierde autoritatea morala de a exercita presiuni asupra altora pentru a nu introduce politici protectioniste", a declarat ambasadorul canadian in Statele Unite, Michael Wilson, intr-o scrisoare adresata liderilor din Senat.
"Un precedent negativ stabilit aici, in Statele Unite, poate avea repercusiuni negative in intreaga lume si poate antrena politici de devalorizare in scop competitiv (beggar-thy-neighbour - n.red.)", a precizat Wilson, adaugand ca Ottawa a evitat in mod deliberat sa includa masuri protectioniste in planul sau de stimulare.


Producatorii europeni de otel au cerut Comisiei Europene sa sesizeze Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), in cazul in care astfel de conditii vor intra in vigoare in Statele Unite.
Bruton, care a trimis o scrisoare liderilor din Congres si administratiei Obama, a admis ca este discutabil daca astfel de masuri incalca sau nu angajamentele asumate de Statele Unite in cadrul OMC. El subliniaza insa ca, legala sau nu, aceasta nu este o politica buna. "Tarile membre (OMC -n.red.) pot creste legal tarifele la multe lucruri si pot aduce lumea intr-o recesiune mai accentuata decat cea actuala pentru a-si apara muncitorii", a spus Bruton. "Ar fi o actiune perfect legala, dar nu inseamna ca actioneaza si rezonabil", a adaugat el.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #plan, #stimulare , #stiri Barack Obama