Un hacker francez i-a spart contul de Twitter lui Barack Obama

Joi, 25 Martie 2010, ora 11:15
1724 citiri
Un hacker francez i-a spart contul de Twitter lui Barack Obama

Un hacker francez de 25 de ani, supranumit "Hacker-croll", capabil sa intre in conturile retelei sociale Twitter, printre care si unul pe numele lui Barack Obama, a fost arestat marti in centrul Frantei, dupa o ancheta franco-americana de mai multe luni, si eliberat miercuri seara.

Insotita de patru agenti ai FBI, politia franceza l-a retinut la Beaumont (Puy-de-Dôme) pe hackerul care obtinuse "codurile de administrator" de pe Twitter si putea sa navigheze liber in cadrul acestei retele, creand sau eliminand conturi, au declarat, miercuri, surse din cadrul politiei franceze, precizeaza Mediafax.

"El a actionat dintr-un pariu, dintr-o provocare de hacker. Este genul de tanar care revendica ceea ce a facut", a declarat Jean-Yves Coquillat, procurorul din Clermont-Ferrand.

Potrivit unor surse judiciare, barbatul, care traia cu parintii, a fost retinut marti dimineata la domiciliul lor si plasat in detentie provizorie in sediul politiei judiciare din Clermont-Ferrand. Politistii i-au remis, inainte de eliberare, o convocare in fata tribunalului corectional din Clermont-Ferrand pentru data de 24 iunie.

"Hacker-croll" (porecla aleasa de hacker) a reusit sa pirateze conturi Twitter ale mai multor personalitati, printre care unul pe numele presedintelui american.

Totusi, el "nu a incercat niciodata sa obtina bani sau sa obtina vreun profit oarecare" de pe urma piratarii acestei retele sociale, a precizat o sursa din cadrul politiei.

Intr-o masura mai mica, el actiona si pe reteaua sociala Facebook sau pe casutele de e-mail cum ar fi G-mail, potrivit acestei surse.

In iulie 2009, site-ul specializat american TechCrunch a avut acces la sute de documente piratate pe Twitter, dintre care unele se refereau la strategia site-ului de microbloguri.

In acea perioada, TechCrunch afirmase pe blogul sau ca aceste documente ii fusesera trimise de "Hacker-croll".

Fara profesie si titular al unui certificat de electronist, el si-a creat propriul blog pentru a-si impartasi descoperirile, sustinandu-si afirmatiile cu capturi de ecran pe care avusese grija sa le inregistreze.

El era deja cunoscut pentru inselaciuni comise pe Internet, "mici escrocherii care i-au adus 15.000 de euro", potrivit unei surse din cadrul politiei.

In iulie 2009, FBI, care a descoperit activitatile sale si a determinat originea franceza a conexiunilor, a alertat Oficiul central de lupta impotriva criminalitatii legate de tehnologiile de informatie si comunicare (OCCLTIC, din directia centrala a politiei judiciare).

Neavand cunostinte informatice foarte performante, "Hacker-croll" reusea sa descopere parole, fie ghicindu-le, fie folosind "intrebarea secreta" care permite reaminirea parolei in cazul in care aceasta a fost uitata.

"Hacker-croll" accesa astfel orice fel de informatii, unele dintre ele confidentiale, cum ar fi agende, numere de telefoane mobile sau private. El era deosebit de interesat de aspecte privind personalitatile politice sau din show-biz, in special de nationalitate americana.

"Intruziunea intr-un sistem de date", pentru care risca sa fie urmarit in instanta, este pedepsita in Fanta cu pana la doi ani de inchisoare. La Washington, FBI a refuzat sa faca vreun comentariu, precizand ca se informeaza in legatura cu aceasta arestare. Contactati de AFP, reprezentantii Twitter nu au reactionat la aceste informatii. 

#Hacker-croll, # cont, # twitter, # obama, # Intruziune , #stiri Barack Obama