Uraganul Irene: pagube de 7 miliarde de dolari, potrivit primelor estimari

Luni, 29 August 2011, ora 10:56
2384 citiri
Uraganul Irene: pagube de 7 miliarde de dolari, potrivit primelor estimari

Uraganul Irene a provocat pagube de aproximativ 7 miliarde de dolari, lasand in urma sa inundatii majore si milioane de case fara curent, potrivit estimarilor facute de unele companii private. Administatia americana estima costurile pagubelor provocate doar de rafalele de vant la un miliard de dolari.

Coasta de Est a SUA a supravietuit furtunei, dupa ce, ieri, si Canada a fost afectata, insa pentru multi locuitori din zona, pericolul nu a trecut inca, scrie Boston.com.

Raurile s-au transformat in torenti care au adus crengi si bucati din cladiri in New England si New York, pagubele estimate pana acum de companiile private ridicandu-se pana la 7 miliarde de dolari.

"Pericolul nu a trecut inca", sustinea presedintele Barack Obama duminica dupa-amiaza.

Inundatiile s-au raspandit in Vermont, unde cateva zone din Brattelbro, Bennington si alte cateva comunitati au fost scufundate in ape.

Pe langa pierderile financiare, uraganul a dus si la pierderea a 21 de vieti omenesti.

O femeie a fost luata de ape si s-a inecat in Feerfield River.

Primarul din Philadelphia a ridicat de curand prima stare de urgenta decretata din 1986 pana acum.

Furtuna a determinat prabusirea a sapte cladiri, dar nimeni nu a fost ranit in acest context. Oamenii sunt cu ochii pe rauri, intrucat raul Schuylkill urma sa atiga 4,5 metri inaltime.

Si in New York a fos ridicat ordinul de evacuare pentru cei 370.000 de oameni, iar metroul ar putea fi redeschis astazi, dupa ce a fost inchis pentru prima data din cauza unui dezastru natural. Si in Philadelphia a fost repornit transportul in comun.

"In mare, suntem intr-o stare relativ buna", a declarat Michael Bloomberg, primarul din New York.

Cel putin 21 de oameni au murit, majoritatea din cauza prabusirilor de copaci pe acoperisuri si masini.

Principala companie de electricitate din New York, Consolidated Edison, a fost nevoita sa opreasca furnizarea de curent electric in zona sudica a Manhattan-ului pentru a-si proteja echipamentul. Cea mai mare problema a fost, pentru ingineri, sistemul de cabluri electrice care ar fi putut fi afectat de apele sarate.

Centrul uraganului a trecut peste Central Park in mijlocul diminetii, furtuna ajungand la o viteza de peste 104 kilometri la ora.

Pana dupa-amiaza, uraganul Irene a lovit New England si s-a indreptat spre est, viteza sa reducandu-se la 80 de kilometri la ora, urmand sa ajunga si in Canada.

Chiar daca pe Coasta de Est urmarile sunt desolante, evaluarile facute recent arata ca "nu a fost atat de rau pe cat era de asteptat", potrivit guvernatorului din New Jersey, Chris Christie.

La sfarsitul zilei, valoarea totala a pagubelor devenea din ce in ce mai evidenta. Apele raurilor cresteau in New Jersey, inchizand strazile laturalnice dar si autostrazi importante.

In Essex County, autoritatile au utilizat un autocamion de 5 tone pentru a-i lua pe oameni din casele lor, pe masura ce raul Passaic se indrepta spre volumul maxim estimat, aseara.

20 de case din Long Island Sound din Conneticut au fost distruse de ape, iar ploile torentiale au alungat de acasa sute de oameni din New York si au distrus 220 de kilometri din principala autostrada a statului.

Furtuna a lasat fara curent 4,5 milioane de oameni de pe Coasta de Est, iar companiile de electricitate au adunat copacii dezradacinati si au reconectat liniile de curent in zona de Sud, reincepand furnizarea de curent electric catre sute de mii de oameni, incepand cu ieri dupa-amiaza.

Directorul Centrului pentru Uragane din Canada, Chris Fogarty, avertizase ca inundatiile si vantul vor afecta Canada si a spus ca cea mai puternica ploaie torentiala urma sa loveasca in Quebec, unde aproape 250.000 de case au ramas fara curent.

In asteptarea uraganului, oamenii s-au ingramadit sa paraseasca zona, insa aeroporturile au anuntat ca aproximativ 9.000 de zboruri au fost anulate.

Oficialii declarau ca trei aeroporturi majore din zona New York vor prelua majoritatea zborurilor in aceasta dimineata.

In Sud, autoritatile nu au putut estima inca pagubele create de uragan, iar guvernatorul din Carolina de Nord, Beverly Perdue, a declarat sunt zone ale statului in care nu se poate ajunge inca.

Guvernatorul din Virginia, Bob McDonell avertiza initial ca Irene ar putea fi catastrofal, cu valuri de furtuna care ar putea atinge pana la 2 metri si jumatate. Intr-o postare ulterioara pe Twitter, acesta a sugerat ca pagubele nu sunt atat de mari, acelasi lucru fiind declarat si de Primarul din Ocean City.

Cele 21 de decese cauzate de furtuna includ 6 morti in Carolina de Nord, 4 in Virginia, 4 in Pennsylvania, 2 in New York, 2 in Florida si cate unul in Conneticut, Maryland si New Jersey.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#estimari pagube irene, #pagube uragan irene, #uragan, #uraganul irene , #stiri Barack Obama