Victorie clara pentru Obama impotriva lui Hillary

Duminica, 27 Ianuarie 2008, ora 23:49
1176 citiri
Victorie clara pentru Obama impotriva lui Hillary

Senatorul Barack Obama a sarbatorit simbata cistigarea alegerilor primare din Carolina de Sud. Candidatul de culoare Barack Obama a cistigat in Carolina de Sud de doua ori mai multe voturi (55%) decit rivala sa la nominalizarea Partidului Democrat, Hillary Clinton (27%), in timp ce John Edwards s-a clasat al treilea, cu 18% dintre voturi.
"Azi, cinicii care credeau ca ce s-a intimplat in Iowa a fost doar o iluzie au vazut o alta poveste, scrisa de oamenii din Carolina de Sud", le-a spus Obama suporterilor sai. Voturile obtinute sint cruciale pentru senatorul de Illinois, dupa ce alegerile primare din New Hampshire si Nevada au fost cistigate de Clinton.

"N-am calatorit prin Carolina de Sud in ultimul an ca sa vad un stat alb sau negru, am vazut doar statul Carolina de Sud", sustine Obama, subliniind din nou ca diferentele rasiale nu conteaza in aceasta lupta electorala. "Alegerea in acest scrutin nu se va face intre religii sau sexe, nici intre bogati si saraci, tineri si batrini, nu e vorba nici de negri contra albi. E vorba despre trecut contra viitor", a explicat el.

Potrivit sondajelor de opinie de la iesirea de la urne, jumatate dintre alegatorii democrati care s-au prezentat la urne au fost afroamericani. Clinton l-a invins pe Obama doar in rindul persoanelor in virsta, peste 65 de ani, cu 40% fata de 32%, in timp ce Obama a cistigat la toate celelalte categorii, avind 58% dintre voturile persoanelor cu virste cuprinse intre 18 si 64 de ani.

Potrivit estimarilor Partidului Democrat, peste 530.000 de oameni au votat simbata, fata de doar 445.000 weekendul trecut in alegerile primare ale republicanilor, ceea ce demonstreaza ca electoratul democrat este foarte motivat in aceste alegeri. Conform exit poll-urilor, aproape jumatate dintre electori s-au decis in privinta candidatului pe care-l vor sustine cu peste o luna in urma, in timp ce, in 2004, circa un sfert dintre alegatori s-au decis doar in ziua votului sau cu trei zile inainte.

Sondajul a fost facut pe un esantion de 1.269 de alegatori din intregul stat. Obama a cistigat dupa aceste alegeri 25 de delegati pentru Conventia din august (63 in total), Clinton 12 (48 in total), iar Edwards 8 (26 in total).

Hillary Clinton l-a felicitat pe contracandidatul sau si s-a declarat nerabdatoare in asteptarea rezultatelor din 5 februarie, "supermarti", cind 24 de state americane vor vota in acelasi timp. "Milioane si milioane de americani vor avea sansa de a-si face vocea auzita si de a face ca votul lor sa conteze", le-a spus ea sustinatorilor sai la Universitatea de Stat din Tennessee. John Edwards a declarat ca si el asteapta cu interes viitoarele "intreceri" din 5 februarie.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=17334&art=42075&cHash=f513bd8830 target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.