Achizitia obligatiunilor suverane de BCE, o blasfemie

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 08:46
1843 citiri
Achizitia obligatiunilor suverane de BCE, o blasfemie

Intelegerea aprobata pe 26 octombrie de catre liderii europeni, privind extinderea fondului de salvare europeana nu mai are nicio importanta acum si nu mai este crezuta de nicio persoana influenta, care ar putea lua o decizie importanta pentru viitorul zonei euro.

Premierul irlandez, Enda Kenny si prim-ministrul elen, Lucas Papademos, amandoi fosti sustinatori ai Fondului European pentru Stabilitate Financiara, au declarat, recent ca masura este insuficienta si ca nici macar majorarea fondului nu acopera costurile necesare pentru salvarea zonei euro, transmite Business Insider.

Analizarea evolutiei randamentelor obligatiunilor italienesti, belgiene, spaniole si chiar portugheze poate confirma teoria celor doi premieri.

Singura institutie care mai are un cuvant de spus este Banca Centrala Europeana (BCE).

Willem Buiter, economist in cadrul Citi, explica de ce BCE nu a intervenit, pana acum.

"Dupa eroarea facuta de Bundesbank, plata datoriei suverane de catre bancile centrale reprezinta un sacrilegiu financiar, o blasfemie asemanatoare cu injuratul in biserica.

De altfel, aceasta masura a fost interzisa, intr-o oarecare masura, in tratatul referitor la statul BCE, unde se stipula foarte clar ca banca centrala nu are voie sa cumpere din datoria suverana".

Economistul citat de publicatia amintita mai consdidera ca aceasta criza reprezinta rezultatul incapacitatii de a oferi sprijin minim institutional, pentru o uniune monetara in zona euro si, de asemenea, un rezultat al faptului ca "BCE, din pacate, devine un mostenitor al Bundesbank".

"BCE prefera sa combata criza zonei euro cu ambele maini legate la spate. Daca si-ar elibera o singura mana, atunci ar fi suficient", spune Willem Buiter.

Nu este vorba doar despre faptul ca BCE ar putea majora randamentul obligatiunilor italiene pana la 4%, daca ar dori acest lucru. Orice economie majora din lume are o banca centrala care finanteaza guvernul, de la Japonia, Marea Britanie pana la China si SUA.

Singura care nu are asa ceva este Europa, iar acesta este motivul pentru care doar Europa se afla in criza, in ciuda faptului ca, peste tot in lume, datoriile au depasit foarte mult valoarea PIB-ului.

Randamentele obligatiunilor emise de statele din zona euro au scazut miercuri, iar traderii arata ca BCE a inceput sa cumpere "agresiv" obligatiuni guvernamentale de pe piata secundara, potrivit The Guardian.

Actiunea intreprinsa de BCE vizeaza in special obligatiunile emise de Italia si Spania.

In opinia traderilor, BCE se afla in spatele miscarii de scadere a randamentelor.

"Au intrat masiv pe Italia si Spania, pe maturitati cuprinse intre doi si zece ani", a declarat un trader citat de Reuters.

#actiuni BCE, #obligatiuni Italia BCE achizitie, #achizitie obligatiuni, #bce criza zona euro , #stiri BCE