Ascensiunea nationalistilor va provoca turbulente economice si risc crescut de recesiune

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:31
2908 citiri
Ascensiunea nationalistilor va provoca turbulente economice si risc crescut de recesiune
Foto: Banking Tech

Oficialii Bancii Centrale Europene se asteapta la turbulente financiare marcante in perioada imediat urmatoare, pe masura ce stabilitatea politica la nivel global este supusa unor presiuni exercitate de avansul partidelor nationaliste.

"O volatilitate crescuta este de asteptat sa se intalneasca in perioada urmatoare pe pietele financiare, iar riscul unei recesiuni abrupte ramane unul semnificativ", apreciaza expertii institutiei in raportul bianual publicat de BCE, relateaza Bloomberg.

Conform specialistilor BCE, tensiunile geopolitice si alegerile generale din anumite tari dezvoltate sunt in masura sa aiba un impact semnificativ asupra investitorilor.

"Nivelul ridicat al tensiunilor geopolitice si incertitudinea ridicata de calendarul electoral strans din cateva tari dezvoltate au potentialul de a resuscita aversiunea fata de factorii de risc si a genera un sentiment de neincredere majora", arata raportul BCE.

Alegerile prezidentiale din Statele Unite au fost momentul culminant al unei perioade in care factorii politici au prevalat in fata celor economici, atunci cand a venit vorba de estimarea riscurilor in economiile dezvoltate, iar factorul declansator pare sa fi fost votul pro-Brexit dat de britanici.

Victoria lui Donald Trump in cursa electorala din SUA a accentuat volatilitatea pietelor si va avea un efect inca imposibil de cuantificat pentru tarile ce alcatuiesc zona euro, estimeaza analistii Bancii Centrale Europene.

Chiar daca situatia economica si stabilitatea financiara a uniunii monetare nu dau semne de slabiciune in fata noilor factori internationali, o potentiala instabilitate politica rezultata in urma alegerilor ce urmeaza sa se desfasoare in Germania, Franta si Olanda in cursul anului viitor ar putea spori presiunea resimtita de banci si tarile care inregistreaza un nivel ridicat al datoriilor externe.

"Starea de vulnerabilitate a bancilor din zona euro ramane ridicata. Perspectiva de a obtine profit ramane scazuta, in contextul in care cresterea economica din regiune este si ea scazuta", raporteaza analistii institutiei financiare.

Cu toate acestea, alegerile din SUA au starnit interesul investitorilor pentru actiunile tranzactionate de institutiile bancare, dar aceasta tendinta ar putea fi evaluate ca un factor pozitiv numai in conditiile in care trendul va fi sustinut.

Din pacate, valul politicilor populiste, care pare sa se raspandeasca pe toate continentele, va avea ca efect o noua intarziere in aplicarea reformelor economice si fiscale, cred economistii BCE, care avertizeaza si in privinta riscurilor pe care aceste evenimente le-ar ridica in economiile supraindatorate din zona euro.

#raport BCE, #economie zona euro, #instabilitate Politica UE , #stiri BCE