Analisti: Mult asteptatul program al BCE nu va avea succes

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:01
2015 citiri
Analisti: Mult asteptatul program al BCE nu va avea succes

Asteptat cu entuziasm de investitori si politicienii europeni, programul de achizitie de titluri de stat care a primit unda verde de la BCE, in urma sedintei de joi, nu va avea efectul scontat, sustin analistii chestionati de Business24.

Conform documentelor Bancii Centrale Europene, statele care ar dori sa faca parte din programul "Tranzactii Monetare Directe", trebuie sa se afle deja in cadrul unui program de ajustare macroeconomica in legatura cu Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) sau, ulterior, cu Mecanismul European de Stabilitate (MES), daca acesta va primi acordul Curtii Constitutionale din Germania.

In locul acestora, ar putea fi acceptat si un program care sa includa posibilitatea ca FESF si MES sa poata achizitiona titluri de stat de pe pietele principale. De altfel, implicarea FMI in acest proces este de dorit, dar nu este considerata obligatorie.

Ulterior, Banca Centrala Europeana ar urma sa intervina prin achizitia de obligatiuni pe pietele secundare, pentru a nu incalca legislatia care prevede ca institutia nu are voie sa finanteze in mod direct guvernele europene.

Cu toate acestea, analistii din Romania avertizeaza ca aceasta noua masura nu va reusi sa rezolve criza, care ar putea aduce noi riscuri grave pentru intreaga Europa.

"Aceasta solutie nu face decat sa amane scadenta, care se va tot amana pana cand va exploda", a declarat pentru Business24 consultantul financiar Ionel Blanculescu.

El aminteste si de recenta opinie a lui Nouriel Roubini, cunoscut si ca "Dr. Doom" dupa ce a prevestit criza din 2008, care a afirmat ca in 2013 se va ajunge la o "furtuna perfecta" prin agravarea situatiei.

Analistul financiar Ilie Serbanescu considera si el ca programul BCE nu va avea rezultate bune deoarece masura propusa foloseste o abordare americana, in conditiile in care, Europa nu are privilegiile dolarului si, astfel, nu poate functiona cu succes.

"Punand BCE sa cautioneze pe toti cei care au datorii, fara sa mai treaca prin visteria germana, franceza, s.a.m.d., se creeaza potentialul unei explozii pe care Europa nu o va putea duce. America are dolarul in spate, are statutul de super putere militara in spate, are participarile chineze, rusesti, braziliene pentru finantarea deficitelor", declara Serbanescu.

Conform acestuia, opozitia exprimata in nenumarate randuri de Germania vine exact din acest motiv, nemtii constientizand ca aceasta povara poate scapa din mana foarte usor.

Care sunt conditiile BCE?

Despre planul BCE se vorbeste de mai multe luni, dar guvernele tarilor cu probleme, precum Spania si Italia, nu s-au aratat entuziasmate de prospectul luarii unor noi angajamente care sa le oblige sa implementeze noi masuri de austeritate sau reforme structurale.

"Aceste achizitii ar urma sa finanteze plata datoriilor acestor tari. Sigur ca in aceasta situatie aceste tari ar trebui sa isi ia o serie de angajamente si in ce masura pot sa onoreze aceste obligatii si cam ce obligatii vor impune finantatorii. Eu nu stiu daca Spania si Italia sunt gata pentru asa ceva", a declarat Ilie Serbanescu.

Ionel Blanculescu este de parere ca asistam la o deturnare masiva de resurse financiare de la tot ce inseamna contribuabil, prin bugete si banci catre state nonperformante.

"Germania s-a opus la achizitia acestor bonduri si la emisiunea de euro-obligatiuni, care era acelasi lucru. Atunci statele neperformante se amestecau cu statele performante si, in loc sa existe un randament al bondurilor diferite, ar fi fost de 3-4%. Normal ca Germaniei nu ii convine sa se imprumute cu asemenea dobanzi in loc de 0%", a declarat analistul financiar.

Conform acestuia, Germania probabil ca va continua sa se opuna programului BCE. In cadrul sedintei de joi un singur vot din Consiliul de Administratia a fost impotriva programului de achizitie de titluri de stat si, avand in vedere declaratiile recente, este usor de dedus ca este vorba de Jens Weidmann, seful Bundesbank.

"Germania nu va fi in continuare de acord. Aceste cerinte care trebuie indeplinite pentru ca BCE sa intervina prin acest program nu se vor aplica, pentru ca nu mai poti sa pui austeritate pe Italia, Grecia, pe Spania. Ele sunt la capatul puterilor. E ca un joc. BCE ofera aceasta carja formatorilor ca acestia sa zica ca se fac niste eforturi, ceea ce nu va fi adevarat. E un joc de imagine si psihologic", declara Blanculescu.

In plus, spune acesta, anuntul facut joi ar putea dauna Mecanismului European de Stabilitate care ar trebui, pe 12 septembrie, sa isi primeasca votul din partea Curtii Constitutionale din Germania. Astfel, magistratii ar putea fi influentati de reactiile negative ale liderilor germani si sa dea un aviz negativ de functionare Mecanismului.

#program BCE achizitie obligatiuni, #Tranzactii Monetare Directe BCE, #mecanisme europene anticriza , #stiri BCE