Atentie la soarta UE! Mesajele transmise de seful BCE liderilor din Europa

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 12:08
4478 citiri
Atentie la soarta UE! Mesajele transmise de seful BCE liderilor din Europa
Foto: Wikimedia

Sedinta de joi a Bancii Centrale Europene nu a adus nimic nou din perspectiva politicii monetare practicata de institutia de la Frankfurt, dar a marcat un moment in care presedintele acesteia, Mario Draghi, a putut transmite o serie de mesaje liderilor celor 28 de state din blocul comunitar.

4 dintre acestea sunt considerate a fi de o importanta capitala pentru soarta UE de catre economistul Mohamed El-Erian, acoperind o arie care depaseste efectul resimtit de piete si de economiile tarilor europene, dupa cum arata intr-un editorial Bloomberg.

Politici efective

Draghi a scos in evidenta faptul ca politicile monetare aplicate de BCE au reusit sa evite declansarea turbulentelor pe pietele din Europa dupa momentul ianuarie-februarie, cand China a zguduit lumea financiara de pe tot globul.

Fara anuntul facut in luna martie de catre oficialii BCE, acela de a creste nivelul stimulului monetar injectat in piata din zona euro, Europa ar fi riscat sa se scufunde intr-un val al deflatiei.

Asumarea raspunderii

Chiar si asa insa, politicile monetare neconventionale nu pot reusi sa atinga principalul obiectiv: cresterea economica sustinuta, cata vreme guvernele nu inteleg sa isi asume o parte din raspundere in acest sens.

Acestea vor trebui sa intervina cu o serie de programe menite sa creasca productivitatea si consumul, iar Draghi a subliniat in mod special nevoia de relansare a investitiilor in infrastructura si a abordarilor fiscale mai inclinate spre relansarea cresterii economice.

Riscuri diverse

UE trece printr-un moment in care este expusa si la alte socuri decat cele economice, incertitudinea politica din mai multe state membre si riscul de abandon al proiectului european de catre Marea Britanie fiind cele mai mari pericole non-economice din prezent.

In replica, liderii politici de pe continent ar trebui sa se concentreze pe intarirea rolului institutiilor UE, printre masuri numarandu-se finalizarea proiectului Uniunii Bancare Europene, atingerea consensului in privinta integrarii fiscale si o unitate politica mai stransa intre tarile membre.

Grecia, marul discordiei

Situatia statului elen nu este una pe care o singura institutie sa vrea sa o administreze in prezent.

Insa, alternativa actiunii simultane este subminata de neincrederea care se face simtita in grupul creditorilor internationali ai Atenei (FMI, BCE, CE si guvernele din zona euro), ca si intre acestia si Grecia, pe de alta parte.

#riscuri UE, #politici monetare Europa, #mario draghi, #bce , #stiri BCE