Banca centrala a SUA acuza BCE ca nu a inteles criza din zona euro si a actionat incoerent

Vineri, 02 August 2013, ora 16:32
1493 citiri
Banca centrala a SUA acuza BCE ca nu a inteles criza din zona euro si a actionat incoerent

Rezerva Federala a Statelor Unite acuza Banca Centrala Europeana (BCE) ca ar fi creat o criza a datoriilor de stat care putea fi evitata, pe care nu a inteles-o si a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian.

"BCE nu are o strategie coerenta pentru a construi baza monetara necesara pentru sustinerea crearii de bani pe care sa se sprijine o economie in crestere", potrivit unui document pregatit de Rezerva Federala din Richmond, una dintre cele 12 institutii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite.

Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat in luna iulie si este semnat de economistul sef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel.

Banca centrala a SUA recomanda BCE sa tipareasca mai multi bani pentru a stimula economia europeana, dupa modelul relaxarii cantitative adoptate in Statele Unite dupa criza financiara din 2008.

Rezerva Federala cere BCE actiuni directe pentru preluarea din sistemul bancar a unor pachete de credite catre companii mici, precum si a unor pachete de obligatiuni guvernamentale din zona euro, inclusiv titluri germane.

"BCE va trebui sa arate clar ca statele aflate in surplus vor inregistra rate ale inflatiei de peste 2% pentru perioade prelungite de timp", considera economistii americani, care noteaza ca Banca Centrala Europeana trebuie sa fie pregatita sa explice publicului german ca o astfel de situatie este dezirabila.

Totodata, institutia de supraveghere din zona euro ar trebui sa inteleaga mai bine problemele economiei europene si sa actioneze in consecinta, considera Fed.

"Cel mai important, BCE trebuie sa inceapa sa admita ca problemele Europei nu sunt numai de natura structurala. Banca trebuie sa inceteze utilizarea politicii monetare ca parghie pentru obtinerea de schimbari structurale si sa puna capat politicii monetare restrictive", se spune in documentul citat.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,5%, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat ca exista semnele unei "reveniri treptate" a economiei anul viitor.

#criza zona euro, #strategie criza BCE, #Rezerva Federala criza Europa, #politica monetara BCE , #stiri BCE