Banca Centrala Europeana le-ar putea inchide usa marilor banci rusesti

Joi, 07 August 2014, ora 08:52
1705 citiri
Banca Centrala Europeana le-ar putea inchide usa marilor banci rusesti

Marile banci din Rusia cu operatiuni in Europa ar putea sa suporte limitarea finantarii sau chiar excluderea de la imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana, in conditiile in care institutia analizeaza efectul sanctiunilor UE impotriva autoritatilor de la Moscova asupra activitatilor sale.

Bancile din zona euro se folosesc de finantarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichiditati si au depins aproape in totalitate de banca centrala atunci cand pietele interbancare s-au blocat, in perioada de varf a crizei financiare mondiale, cand increderea dintre banci s-a evaporat, relateaza Reuters.

Accesul la operatiunile de refinantare ale bancii centrale este esentiala pentru banci, in special cand unele dintre acestea nu sunt dispuse sa imprumute alte banci. Decizia BCE va fi esentiala pentru bancile ruse sanctionate, care desfasoara operatiuni in Europa.

"Intentia este clara. Subsidiarele din UE nu trebuie sa fie afectate. Aceasta este o incalcare a reglementarilor si nu aud multi care sa spuna altceva. Vom vedea daca BCE va merge mai departe", a declarat o sursa apropiata situatiei.

Intre bancile aflate in discutie sunt diviziile austriece ale celor mai mari doua banci din Rusia, Sberbank si VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atat de importante inca a decis sa le treaca sub supravegherea sa directa, atunci cand va prelua rolul de autoritate de reglementare a bancilor din zona euro, in noiembrie.

Sberbank este condusa de German Gref, apropiat al presedintelui rus Vladimir Putin, iart VTB este banca majoritar de stat. Divizia austriaca a VTB Bank a refuzat sa comenteze informatia.

Subsidiarele VTB Bank din Austria, Germania si Franta, tinte ale sanctiunilor

Potrivit unui comunicat al VTB Bank, subsidiarele sale din Austria, Germania si Franta nu sunt tinte ale sanctiunilor, iar operatiunile acestora nu sunt afectate.

BCE ar putea decide sa blocheze tranzactiile dintre subsidiarele din zona euro ale bancilor ruse si sistemul euro, sa introduca limite asupra finantarilor care pot fi obtinute de acestea, sau sa lase lucrurile asa cum sunt si sa monitorizeze fluxurile de capital, pentru a se asigura ca fondurile nu sunt transferate la companiile mama din Rusia.

"BCE va lua masurile necesare pentru a preveni ocolirea masurilor restrictive europene, in cadrul operatiunilor de politica monetara", a declarat un purtator de cuvant al BCE.

Rusia este al noualea mare partener comercial al Austriei. Pozitionata la marginea cortinei de fier care a divizat Europa pana in 1989, Austria a fost o poarta de intrare in blocul rasaritean si a devenit o platforma de afaceri cu fostele tari comuniste.

Chiar daca este in mare parte o problema juridica pentru BCE, situatia arata cat de dificil a devenit pentru banca centrala sa tina pasul cu politica, avand in vedere complexitatea legaturilor financiare, intr-o perioada in care isi asuma mai multe responsabilitati pentru a readuce Europa la crestere.

Problema urmeaza sa fie discutata oficial joi, in timpul sedintei de politica monetara a BCE, dar nu este clar daca va fi luata o decizie, potrivit mai multor persoane apropiate situatiei.

Problema principala este insusi textul juridic al sanctiunilor UE impotriva Rusiei, impuse din cauza rolului avut de aceasta tara in criza ucraineana.

Sanctiunile stipuleaza, intre altele, ca tarile UE si companiile nu mai pot cumpara sau vinde obligatiuni, actiuni sau alte instrumente financiare, cu scadenta mai mare de 90 de zile, emise de marile banci de stat din Rusia, sau cele care actioneaza in numele acestora.

BCE trebuie sa respecte sanctiunile, dar textul nu clarifica ce tranzactii sunt restrictionate, iar expertii bancii centrale trebuie sa clarifice situatia.

#banci rusia, #acces banci imprumut BCE, #banci zona euro , #stiri BCE