Bancherii se plang ca BCE ii zoreste cu publicarea rezultatelor testelor de stres

Joi, 10 Iulie 2014, ora 11:21
1367 citiri
Bancherii se plang ca BCE ii zoreste cu publicarea rezultatelor testelor de stres

Oficialii de la Banca Central Europeana (BCE) intentioneaza sa ofere bancilor un ragaz de 48 de ore pentru a analiza rezultatele finale ale testelor de stres inainte de a le da publicitatii, in luna octombrie, ceea ce risca sa-i nemultumeasca pe bancherii care spun ca au nevoie de mai mult timp, au declarat miercuri pentru Reuters doua surse din interiorul BCE.

Banca Centrala Europeana va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 128 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor si de asemenea a capacitatii lor de qa face fata socurilor si stresului. Analiza, de o complexitate si profunzime fara precedent in Europa, este destinata sa restabileasca increderea in sistemul financiar din zona euro.

Potrivit unei surse, in urma cu aproximativ doua saptamani bancile au trimis catre BCE rezultatele preliminare ale testelor de stres derulate impreuna cu Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

"In consecinta majoritatea bancilor ar trebui sa stie daca au avut sau nu probleme cu testele de stres", a declarat sursa.

Insa BCE are o sarcina dificila intrucat incearca sa mentina secretul testelor si sa evita incalcare regulilor privind dezvaluirea de informatii, iar pe de alta parte sa nu impuna bancilor cerinte de capital pe care ar avea probleme sa le indeplineasca.

BCE sustine ca termenul limita de 48 de ore este doar un element in dialogul sau continuu cu cele 28 de banci pe care le analizeaza. 'Vom comunica direct cu bancile chestiunile care tin de momentul exact al dezvaluirii rezultatelor finale', a declarat un purtator de cuvant de la BCE.

Potrivit unui bancher, BCE intentioneaza sa dea publicitatii cifre detaliate pentru fiecare banca inclusiv activele totale, expunerea la risc si date privind capitalul tier one. In plus, sursele sustin ca BCE vrea sa dea publicitatii gradul de indatorare al bancilor, o intentie criticata de mai multe banci deoarece acest indicator, care este utilizat in mod frecvent in mediul bancar, nu face parte din cerintele oficiale in Europa.

Toate aceste rezultate urmeaza sa fie date publicitatii in luna octombrie. Bancile europene au inceput deja pregatirile strangand peste 100 de miliarde de euro in perioada iulie 2013-aprilie 2014, vanzand din active si stergand credite neperformante.

#teste stres banci, #supervizare bancara zona euro, #rezultate teste stres banci , #stiri BCE