Bancile centrale raman fara parghii de control. Cum vor face fata noilor provocari

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 13:31
1745 citiri
Bancile centrale raman fara parghii de control. Cum vor face fata noilor provocari

Unele dintre cele mai importante banci centrale din lume se afla in situatia de a privi dezarmate la provocarile economice din 2012.

Federal Reserve, Banca Centrala Europeana si alte institutii financiare din tarile industrializate forteaza deja limitele politicii monetare si din cauza presiunii in crestere, ele nu vor putea sa continue in aceasta directie, scrie Reuters.com.

Asadar, singurul as din maneca liderilor bancilor centrale este puterea cuvantului, care insa nu s-a dovedit eficienta de fiecare data. Cu toate acestea, ramane singurul instrument disponibil pentru a le transmite pietelor financiare directia de mers.

"Se naste o noua politica, cea bazata pe palavrageala, intr-un context in care situatia este tot mai problematica, mai complexa", este de parere Eric Green, economist al TD Securities.

Puterea cuvantului

Cum obligatiunile americane au inceput sa creasca la sfarsitul lui martie, semnaland o relansare economica, seful Federal Reserve, Ben Bernanke, a sustinut un discurs concentrat pe slabiciunile pietei fortei de munca. Astfel, pietele financiare s-au entuziasmat, in speranta ca Fed pregateste cea de-a treia runda de relaxare fiscala.

Raportul asupra pietei muncii a aratat, intr-adevar, ca ritmul de crestere a locurilor de munca s-a injumatatit in martie, in comparatie cu lunile precedente, oferind din nou incredere investitorilor.

Oficialii Fed, in frunte cu Bernanke, vor sustine discursuri si in aceasta saptamana, iar investitorii deja fierb in asteptarea noilor informatii.

BCE a facut tot ce se putea

Eforturile de a discuta deschis au efecte similare si in Europa. In zona euro, BCE a injectat pe pietele financiare peste 1000 miliarde euro, in cadrul unor imprumuturi pe termen scurt, iar acest ajutor pare sa fie tot ce poate face Banca Centrala pentru sustinerea bancilor afectate de recesiunea economica. Cu toate acestea, presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, a spus deschis ca nu va raspunde presiunilor de a inaspri politica monetara prea repede.

"Exista o risc mare de supraincarcare a politicii monetare", a declarat intr-o conferinta de presa, Jaime Caruana, general manager al Bank for International Settlements.

In conditiile in care economia mondiala nu se va confrunta cu un nou soc, precum o posibila incetinire a economiei chineze, liderii bancilor centrale vor trebui sa mentina controlul pe piete mai curand cu ajutorul discursurilor, decat prin noi masuri, precum cumpararea de obligatiuni sau imprumuturile. Pana si guvernatorul Bancii Centrale a Japoniei a remarcat ca o continuare a strategiei de cumparare de obligatiuni ar putea fi interpretata de investitiori ca un plan de salvare mascat.

#control banci centrale, #masuri banci centrale, #Fed BCE, #relaxare fiscala Fed, #transparenta banci centrale , #stiri BCE