Bancile din Romania vor inregistra, cel mai probabil, rezultate bune la testele de stres din acest an

Marti, 18 Februarie 2014, ora 09:44
1729 citiri
Bancile din Romania vor inregistra, cel mai probabil, rezultate bune la testele de stres din acest an
Sursa foto: Eureporter

Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, si-a exprimat increderea ca situatia bancilor din Spania, Portugalia, Cipru, Grecia si Irlanda este buna si nu vor exista surprize la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE), transmite Reuters.

Intr-un interviu aparut in publicatia germana 'Sueddeutsche Zeitung', seful ESM a afirmat ca cele cinci tari au beneficiat de cresterea exporturilor si revenirea pe crestere a economiei, dar este importanta continuarea reformelor.

'Bancile din statele care au primit asistenta financiara internationala sunt in stare destul de buna. Ma astept sa nu exista nici o surpriza de proportii in Spania, Portugalia si Cipru. La fel si in cazul Greciei si Irlandei', a declarat Klaus Regling.

Bancile cu rezultate foarte slabe vor fi inchise

Saptamana trecuta, presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a avertizat ca bancile care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres care vor fi derulate in acest an de BCE vor fi inchise.

BCE va prelua activitatea de supervizare bancara in zona euro incepand din luna noiembrie si, inainte de asta, va evalua starea de sanatate a celor mai mari 130 de banci din zona euro printr-o analiza amanuntita a calitatii activelor lor.

'Sunt foarte multumit de ceea ce a spus Daniele Nouy, ca daca exista banci intr-o situatie proasta trebuie sa le inchidem', a afirmat Jeroen Dijsselbloem, care este si ministru de Finante al Olandei.

Nouy, numita la conducerea Agentiei de Supervizare Bancara

Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi gata sa-si asume atributiile de supervizare a bancilor.

Dijsselbloem a subliniat ca este important pentru zona euro sa-si puna in ordine rapid bancile deoarece acesta sunt cruciale pentru relansarea economica a blocului comunitar, adaugand insa ca institutiile financiare au inceput deja sa ia masuri fara a astepta rezultatele testelor de stres. 'Nu stiu care vor fi rezultatele testelor insa o banca inteleapta nu va astepta sa vada care sunt rezultatele. Ea se va gandi cum poate solutiona proactiv problemele si cred ca acest lucru se intampla deja in momentul de fata', a spus Dijsselbloem.

Analiza calitatii activelor bancilor face parte din pregatirile pentru punerea la punct a uniunii bancare, care potrivit factorilor de decizie va debloca creditul si va stimula cresterea economica. De asemenea, uniunea bancara presupune si un mecanism pentru inchiderea bancilor cu probleme si infiintarea unui fond comun pentru acoperirea costurilor aparute ca urmare a lichidarii bancilor cu probleme. Insa finalizarea uniunii bancare depinde de ajungerea la un acord intre Parlamentul European si guvernele din zona euro cu privire la cine va decide daca o banca trebuie inchisa si cine va suporta nota de plata.

Inchiderea bancilor cu probleme ar urma sa fie finantata cu contributii de la bancile care opereaza in zona euro, contributii care in zece ani ar urma sa ajunga la capacitate maxima de 55 de miliarde de euro. Dijsselbloem sustine ca 55 de miliarde de euro este o rezerva suficienta, avand in vedere ca mai inainte ca fondul sa plateasca pentru inchiderea unei banci, actionarii, detinatorii de obligatiuni si marii deponenti ai bancii vor pierde si ei bani.

#banci europa, #regling banci, #test stres , #stiri BCE