Bancile din zona euro vor achita 3,59 miliarde de euro din imprumuturile acordate de BCE

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 19:16
1372 citiri
Bancile din zona euro vor achita 3,59 miliarde de euro din imprumuturile acordate de BCE

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca bancile din zona euro vor achita saptamana viitoare 3,59 de miliarde de euro din imprumuturile pe trei ani acordate de BCE, un semn al redresarii sistemului bancar, transmite Reuters.

BCE a redus luna aceasta rata dobanzii la nivelul scazut record de 0,25%, automat fiind redusa si rata dobanzii pe care trebuie sa o achite bancile pentru imprumuturile pe trei ani. De asemenea, BCE a anuntat ca va furniza nelimitat lichiditati pentru bancile din zona euro, cel putin pana in iulie 2015.

Prin achitarea in avans a fondurilor de criza puse la dispozitia bancilor din zona euro de BCE, institutiile au redus nivelul lichiditatilor excesive din sistemul bancar. In prezent, nivelul lichiditatilor in exces este de 169 miliarde de euro.

BCE a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare

Banca Centrala Europeana a demarat, in aprilie, a doua operatiune de refinantare pe 36 de luni, dand imprumuturi de 530 de miliarde de euro unui numar de 800 de banci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor si a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui numar de 523 de banci imprumuturi pe trei ani, in valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobanda de 1%.

Cinci institutii financiare vor achita, in 20 noiembrie, suma de 3,155 miliarde de euro, din prima operatiune de refinantare, iar alte trei banci vor achita 0,43 miliarde de euro din a doua, a anuntat, vineri, BCE.

Economistii intervievati de Reuters estimau ca bancile vor achita aproximativ patru miliarde de euro din cele doua operatiuni de refinantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE refinantare, #banci refinantare , #stiri BCE