Banii de la BCE relaxeaza pietele. Care vor fi efectele asupra Romaniei?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:55
2256 citiri
Banii de la BCE relaxeaza pietele. Care vor fi efectele asupra Romaniei?

Banca Central Europeana a hotarat miercuri sa imprumute pentru trei ani o suma record ce va merge catre 800 de banci din Europa, insa aceasta masura nu va avea mare efect pentru bancile din Romania, in timp ce reactia piatei bursiere va fi temporara.

BCE a acordat miercuri 529,5 miliarde euro imprumut pe trei ani, intr-o a doua transa de bani destinati institutiilor financiare din Europa. In ciuda estimarilor analistilor, 800 de banci au apelat la fondurile BCE, cu aproape 300 mai multe decat in luna decembrie a 2011, cand a avut loc prima astfel de transa.

In 21 decembrie, Banca Centrala Europeana a decis sa ofere un imprumut de 450 miliarde euro, bani care au mers catre 523 de banci. Suma acordata atunci nu a ajuns in piete, cum se presupunea ci s-a intors fie catre BCE sub forma de depozite, fie catre titlurile de stat ale tarilor cu probleme, precum Italia, Spania, Irlanda si Grecia.

"A fost un succes, sa spunem asa, mai mare decat s-a sperat. Bancile au apelat masiv la aceasta facilitate si asta a avut doua efecte pe piata. Unul ca a usurat presiunea asupra bancilor si a doua ca a usurat presiunea asupra obligatiunilor suverane, asupra titlurilor de stat, dand posibilitatea unor tari precum Italia sa se imprumuta la niste dobanzi foarte foarte convenabile", Aurelian Dochia, analist financiar.

Reactia imediata a deciziei BCE - relaxarea pietelor

Masura luata de BCE in decembrie a adus o relaxare a pietelor si o relansare a vanzarii de obligatiuni pentru statele cu probleme, dar in ciuda succesului aparent, drumul este presarat de pericole.

"In ultima instanta, bancile care apeleaza la imprumut, iau banii de la BCE si ii folosesc sa cumpere titluri de stat spaniole sau italiene, ceea ce inseamna ca ele isi fragilizeaza portofoliul. Situatia tarilor respective nu se schimba pe fond. E un instrument cu dublu tais si e greu de spus cand se atinge limita care il face periculos," sustine analistul financiar.

In ceea ce priveste pieta bancara din Romania, Aurelian Dochia considera ca nu se va simti efectul deciziei BCE. Chiar daca bancile europene care au sucursale la noi in tara nu vor fi presate de mediul economic pentru a retrage bani din Romania, nici nu vor aduce finantari suplimentare.

Moneda unica europeana se apreciase inainte de anuntul BCE, pentru ca apoi sa se deprecieze fata de dolar, dupa dezvaluirea sumei record imprumutate. De la un curs de 1,3471 dolari/euro s-a ajuns la 1,3432 dolari/euro.

Aurelian Dochia considera ca euro ar putea creste in perioada urmatoare, dar situatia ar fi temporara. "Ar reflecta usurarea pietelor pentru ca din nou s-a produs o amanare a unui deznodamant neplacut, dar pana la urma investitorii isi dau seama ca exista riscuri pe fond si ca s-ar putea ca evolutia asta sa se inverseze din nou.

Pietele bursiere, afectate in mod pozitiv de infuzia de capital

Indicii bursieri europeni au reactionat fata de decizia Bancii Centrale Europene de a oferi o noua transa de bani bancilor din zona. Astfel, indicele Stoxx Europe 600 a castigat 0,4 procente, in timp ce indicele MSCI Asia Pacific a crescut cu 0,9 procente. Si actiunile marilor banci europene s-au apreciat. Pretul actiunilor Commerzbank au crescut cu 2,7%, in timp ce Societe Generale a castigat 1,8 procente, pana la 24,63 euro/actiune.

Bursa de la Bucuresti a reactionat si ea pozitiv fata de noua decizie BCE. Toti indicii au inchis sedinta de tranzactionare de miercuri cu cresteri cuprinse intre 0,68% si 2,93%. Rulajul actiunilor listate la BVB miercuri a fost de 45 milioane lei la finalul sedintei, aproximativ 10,3 milioane euro.

"In Romania, pentru moment nu cred ca indici vor fi influentati foarte mult, ci mai degraba cred ca vom vedea aceasta influenta la nivel european, iar Romania va fi influentata doar marginal din cauza faptului ca daca lucrurile se vor indrepta pe plan european cred ca vom vedea acest lucru si pe plan local", considera Mihai Muresian, director de Tranzactionare al Intercapital Invest.

Si Muresian vede cu ochi buni masura luata miercuri de Banca Centrala Europeana, considerand ca impactul ar trebui sa fie unul pozitiv asupra pietelor, mai ales ca de data aceasta mai multe fonduri s-ar putea indrepta catre pietele financiare si catre pietele de capital. El mentioneaza insa ca trebuie urmarit ce vor face aceste banci cu banii obtinuti imprumut, observand ca in trecut acestea au intors banii tot catre BCE.

"Ei doar le-au replasat catre BCE pentru ca nu au avut o nevoie atat de mare pentru aceste fonduri. Dar situatia macroeconomica s-a mai detensionat in ultima perioada.

S-a vazut acest lucru si prin randamentul obligatiunilor statelor cu probleme - Italia, Spania. Aceste randamente au avut o evolutie descrescatoare, ceea ce poate fi vazut ca un lucru bun, deci ne putem astepta ca acum sa aiba un impact pozitiv mai mare", sustine Muresian.

Investitorii nu vor fi insa foarte impresionati de noua stabilitate temporara a sistemului financiar din zona euro si s-ar putea ca bucuria lor sa dureze foarte putin. "Investitorii vor prinde curaj doar in situatia in care vom vedea o continuare a aprecierilor pe pietele bursiere.

Cred ca acestea vor incepe sa prinda mai mult curaj, dar din perspectiva sigurantei pe care o au cred ca sunt inca speriati si ca ei cred ca isi asuma un risc mai mare investind in pietele bursiere deoarece situatia nu e 100% sigura si pot aparea surprize in orice moment.

Aici vorbesc despre tari precum Grecia si din cauza aceasta ei si-au schimbat si profilul, au devenit mai mult speculativi, si de fiecare data cand au un semnal negativ din partea pietelor, ies din piata", observa directorul de Tranzactionare al Intercapital Invest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut BCE banci europene, #imprumut BCE banci europa, #piata bursiera Romania, #efect piata bursiera Romania , #stiri BCE