BCE ar putea superviza toate bancile importante din zona euro

Vineri, 17 August 2012, ora 18:15
1422 citiri
BCE ar putea superviza toate bancile importante din zona euro

Comisia Europeana va propune luna viitoare ca Banca Centrala Europeana sa supervizeze toate bancile importante din zona euro, inclusiv bancile de economii si bancile cooperatiste.

Citand surse din interiorul Comisiei Europene, cotidianul german Handelsblatt sustine ca executivul comunitar va propune ca autoritatile nationale sa supervizeze operatiunile de zi cu zi, iar BCE ar urma sa intervina numai acolo unde vede "riscuri periculoase".

In cazul statelor din afara zonei euro, autoritatile nationale de supervizare vor fi responsabile in continuare cu supervizarea bancilor, transmite Reuters.

"Este greu de definit ce este o banca importanta, ce este o banca de importanta sistemica, astfel incat trebuie sa fim siguri ca in uniunea bancara sistemul de supervizare va fi in masura sa acopere toate bancile", a declarat Stefaan de Rynck, purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru servicii financiare Michel Barnier.

Germania nu este de acord ca BCE sa supervizeze toate bancile importante din zona euro

Proiectul Comisiei risca insa sa se loveasca de opozitia Germaniei, care vrea ca BCE sa supervizeze doar cele mai mari 25 de banci europene, exceptand insa casele de economii (Sparkassen) si bancile cooperatiste (Genossenschaftsbanken) care asigura aproape 40% din finantarea companiilor germane.

"Nu vad necesitatea de a supune unei supervizari europene banci care nu au o masa critica pentru stabilitatea sistemului financiar european si nici activitati internationale", a declarat parlamentarul german Michael Meister, unul dintre liderii CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

La finele lunii iunie, liderii Uniunii Europene au cazut de acord sa infiinteze o autoritate unica de supervizare bancara in Europa.

Comisia Europeana ar urma sa-si prezinte pe data de 11 septembrie propunerile privind infiintarea unui organism de supervizare bancara in zona euro.

Proiectul pentru supraveghere bancara comuna in zona euro avanseaza/a>

Supravegherea centralizata a sistemului bancar european, putin probabila in 2012

BCE va avea rol de supervizare a sistemului bancar european

#BCE supervizare banci UE, #BCE organism supervizare, #supervizare banci zona euro, #supervizare bancara zona euro , #stiri BCE