BCE: Cresterea zonei euro ar putea depasi estimarile

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 13:56
1546 citiri
BCE: Cresterea zonei euro ar putea depasi estimarile

Economia zonei euro ar putea inregistra anul acesta o crestere peste asteptari, a declarat, marti, Ewald Nowotny, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene (BCE).

In decembrie, BCE a revizuit in sus estimarile privind evolutia zonei euro in 2014, prognozand un avans de 1,1% in acest an.

"Este posibil sa existe potential pentru o expansiune mai ridicata fata de prognozele noastre, in conditiile in care intreaga Europa este acum intr-o situatie mai buna decat in 2013", a explicat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei.

"Poate unele state, cum ar fi Germania, Austria, vor ajunge la o crestere economica de 2%. Inca suntem prudenti in estimarile noastre", a adaugat oficialul BCE.

De asemenea, Nowotny a subliniat ca BCE nu vede riscul unei deflatii sau inflatii in zona euro "nici pe termen scurt, nici pe termen mediu".

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut usor in luna decembrie 2013, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Luna trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie, deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere zona euro, #deflatie zona euro, #crestere BCE , #stiri BCE