BCE: Depozitele bancare din Cipru, in scadere cu 1,9% in luna mai

Joi, 27 Iunie 2013, ora 16:22
1733 citiri
BCE: Depozitele bancare din Cipru, in scadere cu 1,9% in luna mai

Consumatorii si companiile au continuat in mai sa-si retraga banii din depozitele bancare din Cipru, arata datele comunicate joi de Banca Centrala Europeana (BCE).

Cipru a reusit in martie sa evite intrarea in incapacitate de plata cu ajutorul unui acord de 10 miliarde de euro cu creditorii internationali, acesta prevazand inchiderea celei de-a doua mari banci si impunerea unor pierderi semnificative depozitelor neasigurate.

Desi oficialii europeni au subliniat ca situatia Ciprului a fost un caz unic, deponentii bancari din alte state din zona euro, in special tarile unde sectoarele bancare sunt sub presiune, par sa fi fost ingrijorati de posibilitatea ca vor fi supusi unui tratament similar.

Potrivit BCE, volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 1,9% in mai, comparativ cu luna precedenta, pana la 40,53 miliarde de euro, dupa ce au scazut cu aproximativ 7% in aprilie.

O alta tara europeana afectata de recesiune este Spania, unde depozitele bancare private au scazut cu 6,504 miliarde de euro in mai.

In schimb, depozitele la bancile din Grecia, Italia si Portugalia au crescut in mai, dupa ce au scazut luna precedenta. Aceste cifre nu includ si depozitele guvernelor sau cele interbancare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depozite bancare Cipru, #program sprijin financiar Cipru, #banca centrala europeana , #stiri BCE