BCE lasa usa deschisa unor noi masuri de stimulare a economiei

Vineri, 04 Mai 2012, ora 12:41
1756 citiri
BCE lasa usa deschisa unor noi masuri de stimulare a economiei

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat sa se inteleaga ca va implementa noi stimulente financiare, daca economia europeana va continua sa se deterioreze.

In timp ce factorii de decizie prezenti la intrunirea BCE de la Barcelona nu au discutat deloc despre o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, Mario Draghi a punctat faptul ca noile previziuni privind cresterea economica si inflatia vor schimba atitudinea BCE.

Incertitudinea angajamentelor viitorilor lideri politico-economici din Grecia si Franta, implementarea reformei fiscale, alaturi de inrautatirea situatie economice si a reaprinderii tensiunilor pe pietele financiare, ar putea forta mana presedintelui BCE pentru o serie de masuri drastice.

Este posibila o noua reducere a dobanzii

"Exista temeri serioase in ceea ce priveste o retrogradare a perspectivelor de crestere economica din partea BCE", a declarat Joerg Kraemer, economis-sef la Commerzbank AG, in Frankfurt.

"Mario Draghi a facut o aluzie indirecta la faptul ca la urmatoarea intrunire a BCE vor fi facute publice noile prognoze. Din moment de BCE va revizui negativ persepectivele de crestere economica, este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara", sustine Joerg Kraemer.

Masurile de austeritate, menite sa stopeze criza datoriilor, au impins statele din zona euro inapoi in recesiune, iar pe politicienii din Grecia in poate incuraja in incercarea de a reduce imensa datorie externa.

Oficialii Bancii Centrale Europene, care au dispus o injectie de 1.300 de miliarde de euro pe piata bancara, in incercarea de a evita o criza a creditelor, se arata reticenti in a mai debloca alte fonduri de criza si pun presiune pe guverne pentru aplicarea mai rapida a reformelor structurale.

Pariul pe reducerea dobanzii de politica monetara

Moneda euro a capatat putere dupa ce Mario Draghi a declarat ca BCE nu va interveni asupra dobanzii de politica monetara, aflata deja la un nou minim istoric: 1%.

In timpul conferintei de presa a sefului BCE, moneda unica europeana a ajuns la 1,3180 dolari pentru un euro, de la 1,3117 dolari.

Investitorii pariasera pe o noua modificare a dobanzii, dupa ce Mario Draghi lasase sa se inteleaga, saptamana trecuta, ca previziunile pentru crestere ecoomica si inflatie nu sunt tocmai bune.

"Am discutat destul de mult pe tema orientarii politicii monetare si am gasit un punct comun in ceea ce priveste faptul ca previziunile economice sunt incerte", a delcarat Draghi ieri.

"Asta sugereaza faptul ca BCE va astepta sa vada cum se vor descurca insitutiile bancare in economia reala", este de parere Jens Sondergaard, economist la Nomura Plc in Londra. Specialistul considera ca Banca Centrala Europeana nu va cadea in capcana relaxarii polticii monetare si va amana cat va putea de mult o noua reducere a dobanzii.

"Conditiile eocnomice ar trebui sa se inrautateasca foarte mult pentru ca reprezentantii BCE sa ia in considerare o relaxare a politicii monetare la intalnirea din iunie", spune Jens Sondergaard.

Ultimele date

Productia in zona euro a ajuns, in aprilie, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, conform companiei de cercetare Markit Economics. Indexul, bazat pe un sondaj de opinie efectuat printre managerii europeni, arata ca activitatea manufacturiera a fost pe minus timp de noua luni consecutiv.

Somajul din zona euro a ajuns, in martie, la cel mai inalt nivel din ultimii 15 ani, adica, 10,9%, iar increderea in economia europeana a ajuns la cel mai redus nivel din luna decembrie incoace.

"Am vazut o stabilizare a activitatii economice in primele trei luni ale acestui an, chiar daca a fost la un nivel redus", a declarat Draghi. "Cei mai recenti indicatori de supraveghere economici arata ca inca exista incertitudine in piata. Vom fi mult mai coerenti la intalnirea noastra de luna viitoare", a mai spus presedintele BCE.

In martie, BCE a revizuit in minus persepctivele economice pe acest an, pentru cele 17 state din zona euro. Cifrele arata o contractie a economiei acestor tari de 0,1 procente, de la o crestere de 0,3%.

Masuri extrem de importante

"Este extrem de important sa asiguram o durabilitate financiara si o crestere sustenabila a economiei din zona euro. Majoritatea statelor au facut progrese importante la capitolul consolidare fiscala", a declarat Mario Draghi.

Seful BCE este ferm convins ca Spania va intreprinde toate actiunile necesare pentru a-si consolida sistemul bancar si pentru a reduce deficitul. "Pana acum, rezultatele sunt bune. Nu avem nicio indoiala ca actiunile vor fi implementate, la fel de rapid si transparent ca si in celelalte state", a mai spus Draghi. Presedintele BCE sustine ca Italia a facut progrese remarcabile si ca guvernul trebuie incurajat in eforturile sale.

"Pragul critic pentru ECB consta in optiunea de a lua mai multe decizii de politica monetara", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg Bank, Londra. "Mario Draghi a spus ca BCE nu se angajeaza in adoptarea de noi masuri inainte de a avea date economice concrete. Deteriorarea economiei ar lasa usa deschisa pentru o noua interventie a BCE pe piata", sustine Christian Schulz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Banca Centrala Europeana masuri anticriza, #Mario Draghi provocare zona euro, #interventie BCE , #stiri BCE