BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric

Joi, 08 Mai 2014, ora 15:44
1325 citiri
BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric

Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,25%, minimul istoric.

De asemenea, BCE a decis ca dobanzile la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana neschimbate la 0,75%, respectiv 0,00%, se arata intr-un comunicat publicat joi de institutia de la Frankfurt.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va face in scurt timp comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii, intr-o conferinta de presa.

Prin mentinerea dobanzilor, BCE vrea sa castige timp pentru a analiza daca revenirea economica a zonei euro conduce si la cresterea inflatiei, potrivit Bloomberg. Inflatia din zona euro se mentine sub pragul de 1% incepand din luna octombrie a anului trecut, cu mult sub nivelul tintit de BCE, de aproape 2%.

Datele preliminare de la Eurostat arata ca inflatia a crescut in aprilie in zona euro la 0,7%, fata de 0,5% in martie. Indicatorii economici sugereaza ca revenirea accelereaza in zona euro dupa cea mai indelungata recesiune de la introducerea monedei unice, incheiata in al doilea trimestru al anului trecut.

Banca Angliei a mentinut de asemenea, joi, dobanda de politica monetara la minimul de 0,5%, si a pastrat totodata nivelul programului de achizitii de obligatiuni la 375 miliarde lire sterline. Banca Norvegiei a mentinut dobanda la 1,5%.

Presedintele Rezervei Federale a SUA, Janet Yellen, a declarat, miercuri, ca economia SUA, cea mai mare a lumii, are inca nevoie de masuri de stimulare a cresterii, deoarece somajul si inflatia se mentin la niveluri mai slabe fata de obiectivele bancii centrale.

Draghi a explicat in luna aprilie ca o eventuala inrautatire a perspectivei de inflatie pe termen mediu ar putea determina BCE sa ia noi masuri de relaxare a politicii monetare sau chiar sa introduca un program de achizitii de obligatiuni.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#dobanda referinta BCE, #dobanda politica monetara, #nivel dobanda BCE , #stiri BCE