BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 0,15%

Joi, 03 Iulie 2014, ora 16:00
1881 citiri
BCE mentine dobanda de politica monetara la minimul record de 0,15%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,15%, unde se afla din luna iunie, decizia fiind anticipata de toti analistii consultati de Bloomberg.

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,15%, 0,4% si, respectiv, -0,1%", se arata intr-un comunicat al bancii, citat de Mediafax.

Toti cei 54 de economisti consultati de Bloomberg au anticipat ca BCE va mentine rata dobanzii de politica monetara neschimbata.

Draghi va sustine un discurs la circa 45 de minute dupa anuntarea deciziei privind dobanda cheie.

BCE a redus la inceputul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de institutiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi la BCE.

Presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat in luna iunie ca relaxarea cantitativa, care ar presupune achizitii semnificative de obligatiuni, ramane o optiune pentru banca daca se ajunge la deflatie.

#BCE dobanda, #dobanda politica monetara BCE , #stiri BCE