BCE mentine dobanda de referinta la 0,5%

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 15:46
1326 citiri
BCE mentine dobanda de referinta la 0,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, informeaza AP.

Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza.

Chiar daca dobanda in zona euro este la cel mai scazut nivel din istorie, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.

BCE a apreciat ca redresarea lenta a zonei euro nu are nevoie de noi masuri de stimulare. In trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a iesit din recesiune, inregistrand o crestere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.

Luna trecuta, un membru al Consiliului guvernatorilor de la Banca Central Europeana a declarat ca in prezent nu vede motive pentru o reducere a dobanzii de referinta, in timp ce ministrul german de Finante sustine ca BCE va majora costul creditului dupa ce situatia economica se va imbunatati.

"Suntem intr-o perspectiva pe termen mediu, insa din punctul meu de vedere nu vad multe argumente in prezent pentru o reducere de dobanda", a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Ewald Nowotny, care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE. Intrebat daca economia europeana si-a revenit, Nowotny a raspuns "cred ca da, deoarece avem mai multe stiri bune. Este o revenire slaba, dar o revenire".

In schimb. ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble a declarat ca saluta perspectiva unei majorari de dobanda din partea BCE dupa ce economia isi revine.

"Dobanzile reduse sunt o expresie a insecuritatii de pe pietele de obligatiuni. Acest lucru nu poate dura la nesfarsit. Banca centrala a anuntat ca va majora din nou dobanzile cand economia isi va reveni. Aceasta este un lucru bun", sustine Wolfgang Schaeuble.

In august, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca dobanzile vor ramane la un nivel scazut pentru o perioada prelungita de timp.

#dobanda politica monetara BCE, #credite zona euro, #stimulare economica zona euro, #criza economica zona euro , #stiri BCE