BCE mentine dobanda de referinta la 0,5%

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 16:36
1533 citiri
BCE mentine dobanda de referinta la 0,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, miercuri, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, informeaza Reuters.

Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza. In schimb, analistii vor urmari cu atentie conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru eventuale semnale cu privire la viitoarele masuri pe care BCE le-ar putea adopta.

"Era de asteptat", a declarat Christian Schulz, economist la Berenberg bank. "Economia isi revine si exista putine presiuni pentru o reducere a costului creditului in acest moment. In acelasi timp inflatia este la un nivel scazut astfel incat nu exista presiuni pentru o inasprire a politicii monetare", a adaugat Christian Schulz.

Majoritatea economistilor intervievati de Reuters se asteapta ca BCE sa mentina dobanda cheie la nivelul de 0,5% cel putin pana in luna aprilie 2015. In schimb, economistii se asteapta ca BCE sa lanseze un nou program de tip LTRO pentru banci, posibil pana la finele acestui an. BCE a mai utilizat acest program la sfarsitul lui 20111 si inceputul lui 2012 pentru a injecta 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar.

Conferinta de presa lunara a BCE va avea loc miercuri la Paris. In mod traditional, de doua ori pe an BCE organizeaza reuniunile de politica monetara in capitala unei tari membre a uniunii monetare si nu la sediul de la Frankfurt. Un alt motiv pentru care reuniunea de politica monetara a BCE a avut loc miercuri si nu in prima zi de joi a lunii, cum se intampla in mod traditional, este ca joi cinci octombrie este ziua nationala a Germaniei.

#dobanda referinta zona euro, #dobanda politica monetara BCE, #dobanda Banca Centrala Europeana , #stiri BCE