BCE mentine nemodificata dobanda de referinta la 0,5%

Joi, 01 August 2013, ora 15:40
1388 citiri
BCE mentine nemodificata dobanda de referinta la 0,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa pastreze nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%.

Decizia consiliului guvernatorilor BCE de a pastra nemodificat costul creditelor in zona euro nu constituie o surpriza pentru economisti, care nu se asteptau la noi masuri exceptionale anticriza, informeaza AP.

Chiar daca dobanda in zona euro este la cel mai scazut nivel din istorie, BCE practica in continuare cea mai mare dobanda din randul marilor banci centrale.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, s-a pronuntat in favoarea publicarii minutei de la intalnirile comitetului executiv al BCE.

Pana acum, Banca Centrala Europeana nu a dat publicitatii minutele pentru a evita presiunile politice asupra membrilor comitetului executiv al BCE din partea guvernelor nationale, care ar putea afecta independenta si angajamentul lor de a servi mai mult interesele europene decat cele nationale.

Luni, Mario Draghi a afirmat: "Consider ca acesta este urmatorul pas necesar. Prin urmare, comitetul executiv al BCE va prezenta propunerea Consiliului Guvernatorilor BCE pentru a o analiza si a lua o decizie".

Consiliului Guvernatorilor BCE este alcatuit din sase membri ai comitetul executiv, care se ocupa de operatiunile zilnice ale BCE, alaturi de cei 17 sefi ai bancilor centrale din zona euro. BCE este singura dintre marile bancile centrale care pastreaza minutele confidentiale.

#dobanda referinta BCE, #publicare discutii consiliu BCE, #nivel dobanda BCE , #stiri BCE