BCE pregateste masuri neconventionale impotriva riscului de deflatie

Luni, 02 Iunie 2014, ora 11:30
1394 citiri
BCE pregateste masuri neconventionale impotriva riscului de deflatie

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si ceilalti oficiali ai institutiei pregatesc o serie de posibile masuri neconventionale de combatere a riscului instalarii unei inflatii scazute pentru o lunga perioada de timp, de la dobanzi negative la lichiditati destinate bancilor.

Optiunile vor fi discutate la viitoarea sedinta de politica monetara a liderilor BCE, din 5 iunie, iar 44 din 50 de analisti intervievati de Bloomberg anticipeaza ca banca va aduce dobanzile in teritoriu negativ.

"Suntem pregatiti sa actionam. Nu suntem pasivi in privinta riscurilor implicate de mentinerea inflatiei la un nivel scazut pentru mult timp", a declarat vicepresedintele BCE Vitor Constancio.

BCE incearca sa elimine pericolul deflatiei in conditiile in care economia zonei euro isi revine cu greu din criza datoriilor care a pus in pericol existenta uniunii monetare.

Intre posibilele optiuni se numara suspendarea absorbtiei lichiditatilor create prin achizitiile de obligatiuni de catre BCE, in timpul crizei, sau regandirea ofertei de acces nelimitat la lichiditati pentru banci, in vederea incurajarii creditarii.

BCE lucreaza la o propunere pentru operatiuni conditionate de refinantare pe termen lung si anticipeaza ca planul va fi gata pentru reuniunea din 5 iunie, a declarat o persoana apropiata situatiei.

Surse citate de Financial Times au spus ca dobanzile la ofertele de lichiditati ale BCE destinate bancilor ar putea depinde de disponibilitatea acestora de a credita anumite industrii.

#mario draghi, #masuri monetare neconventionale, #inflatie zona euro, #lichiditati banci , #stiri BCE