BCE se ofera sa participe la o revizuire a taxei "Robin Hood" pe tranzactiile financiare

Luni, 27 Mai 2013, ora 12:47
1195 citiri
BCE se ofera sa participe la o revizuire a taxei "Robin Hood" pe tranzactiile financiare

Banca Centrala Europeana s-a oferit sa participe la o revizuire a asa-numitei "taxe Robin Hood" pe tranzactiile financiare, pentru a evita un eventual impact negativ asupra stabilitatii financiare, gestul institutiei indicand temerile oficialilor privind efectul aplicarii masurii, potrivit FT.

Un grup de 11 state din zona euro au propus implementarea unei taxe asupra tranzactiilor cu obligatiuni, actiuni si derivate financiare, pentru a reduce riscurile din sistem, masura contestata ferm de industria financiara, care a avertizat ca o astfel de taxa ar ingheta activitatea pe pietele financiare, ar creste semnificativ costurile investitorilor si ar reduce profiturile bancilor.

BCE a refuzat sa se afiseze public in favoarea vreunei parti, indicand ca mandatul institutiei nu acopera astfel de chestiuni.

Banca s-a oferti insa sa "participe in mod constructiv" la elaborarea proiectului, ceea ce sugereaza ca, in interior, oficialii BCE au rezerve in privinta impactului taxei asupra pietelor financiare si economiei reale, noteaza Financial Times (FT).

"Suntem dispusi sa colaboram in mod constructiv, impreua cu guvernele si Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca taxa nu va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare", a declarat pentru FT Benoit

#taxa tranzactii financiare Europa, #revizuire taxe BCE, #taxa robin hood, #taxa banci Europa , #stiri BCE