BCE si Banca Populara a Chinei au creat o linie de finantare bilaterala de pana la 45 miliarde euro

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:05
1662 citiri
BCE si Banca Populara a Chinei au creat o linie de finantare bilaterala de pana la 45 miliarde euro

Banca Centrala Europeana si Banca Populara a Chinei au infiintat o linie bilaterala de swap valutar, prin care BCE va putea accesa pana la 350 miliarde yuani (42,3 miliarde euro), iar banca centrala chineza 45 miliarde euro, semnaland relatiile economice tot mai stranse dintre cele doua piete.

Acordul este valabil timp de trei ani si va fi tratat de BCE ca linie de finantare pentru acces rapid la lichiditate, potrivit unui comunicat transmis joi de institutia de supraveghere de la Frankfurt.

Astfel, BCE va putea accesa lichiditate de pana la 350 miliarde yuani (echivalentul a 42,3 miliarde euro), iar banca centrala a Chinei poate trage pana la 45 miliarde euro.

"Banca Centrala Europeana si Banca Populara a Chinei au convenit stabilirea unui aranjament bilateral de swap monetar pentru a cumpara si rascumpara yuani chinezesti si euro una de la cealalta. Acordul de swap, care va fi valid pentru o perioada de trei ani, va avea un volum maxim de 350 miliarde yuani atunci cand BCE va accesa fonduri in moneda chineza, respectiv 45 miliarde euro atunci cand vor fi furnizate fonduri Bancii Populare a Chinei", se arata in comunicatul BCE.

Linia de finantare a fost creata in contextul cresterii rapide a relatiilor biletarale comerciale si investitionale intre zona euro si China si va contribui la asigurarea stabilitatii pietelor financiare, potrivit BCE.

Acordul a fost stabilit la nivelul Eurosistemului, iar toti participantii vor avea acces la noua resursa prin intermediul bancilor centrale nationale, se mai spune in comunicat. Bancile europene pot conta astfel pe accesul la lichiditate suficienta in moneda chneza.

BCE are deja in derulare linii bilaterale de swap valutar cu SUA, Marea Britanie, Canada si Elvetia.

#relatii BCE Banca Chinei, #swap valutar BCE China, #acces lichiditate BCE , #stiri BCE