BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

Joi, 02 August 2012, ora 17:23
1567 citiri
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi

Programul Bancii Centrale Europene de achizitie de obligatiuni ar putea fi repornit, titlurile de stat vizate fiind cele cu maturitate pe termen scurt. Detaliile vor fi puse la punct in saptamanile urmatoare, a declarat Mario Draghi, presedintele BCE.

Draghi a lasat sa se inteleaga ca BCE intentioneaza sa isi alature fortele cu guvernele pentru achizitionarea de obligatiuni in cantitati suficiente pentru a cobori costurile de finantare ale statelor cu probleme financiare, in ciuda opunerii venite din partea Germaniei.

Programul ar include titluri de stat cu maturitate pe termen scurt, iar repornirea programului de achizitii, oprit in luna martie, ar linisti investitorii si nu ar incalca regulile Uniunii Europene, care interzic finantarea deficitelor guvernelor. BCE va crea un mecanism, in urmatoarele saptamani, care sa realizeze achizitii in vederea stabilizarii costurilor de finantare ale tarilor din zona euro.

"Consiliul de conducere, conform angajamentului sau de a mentine stabilitatea preturilor pe termen mediu, ar putea decide sa actioneze in piata in orice fel pentru a-si atinge obiectivul", a spus Draghi, in contextul in care dobanda cheie a fost mentinuta la 0,75%.

Draghi a adaugat ca banca va oferi mai multe detalii privind achizitiile realizate, inclusiv o detaliere pe tari, in timp ce institutia se va concentra pe datoriile pe termen scurt.

Mecanismul de European de Stabilitate, fara licenta bancara

Un alt subiect abordat de Draghi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute joi, a fost acordarea unei licente bancare Mecanismului de European de Stabilitate. Conform acestuia, masura, sustinuta de Franta si Italia, este impotriva legilor europene.

Oficiali din Italia si Franta au sprijinit oferirea unei licente bancare fondului de stabilitate, pentru a spori capacitatea de creditare a acestuia si, in acelasi timp, pentru a-i acorda o mai mare credibilitate si putere de actiune, inclusiv in piata titlurilor de stat.

Creditarea bancilor, repornita

Draghi a mentionat insa ca, un nou program de creditare a bancilor europene pe termen scurt, este posibil in urmatoarele saptamani. "Va fi o discutie despre astfel de masuri colaterale in septembrie", a declarat seful BCE.

Banca Centrala Europeana a injectat aproximativ 1 trilion de euro in sistemul bancar european in doua operatiuni de creditare pe trei ani, desfasurate in decembrie si februarie. In loc ca banii sa fie folositi pentru a se credita intre ele, bancile au intors banii in cuferele BCE, sub forma de depozite. Acest lucru a impins institutia sa coboare dobanda la depozite la zero.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mario draghi bce, #creditare banci BCE, #achizitie obligatiuni BCE, #masuri rezolvare crize BCE , #stiri BCE