BCE spune "pas" imprumuturilor. Bancile, ramase pe cont propriu

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:05
1496 citiri
BCE spune "pas" imprumuturilor. Bancile, ramase pe cont propriu

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a dat vreun indiciu in urma sedintei de miercuri ca intentioneaza sa organizeze o a treia actiune de finantare a bancilor europene, dupa cum se asteapta majoritatea economistilor, dar nu se pregateste nici de renuntarea la masurile anti-criza.

Investitorii de pe piata de capital se asteapta ca BCE sa deruleze un nou program de ajutor pentru bancile europene, o a treia astfel de actiune dupa cele din decembrie si februarie, mai ales in contextul in care problemele din Spania se agraveaza, iar Guvernul Olandez nu a ajuns la o intelegere asupra planului de buget, scrie Reuters.

Mesajul transmis de bancherii Bancii Centrale este insa foarte diferit, mai ales dupa ce au dat credite in valoare de 1 trilion de euro pentru evitarea unei prabusiri a sistemului bancar. Ei considera ca au acordat guvernelor si bancilor destul timp sa isi echilibreze bugetele si sa elimine din datorii.

"Principalul mandat al BCE este asigurarea unei stabilitati a preturilor pe termen mediu pentru intreaga zona euro. Trebuie sa mentinem si echilibrul acesta delicat pentru a pastra credibilitatea Bancii Centrale Europene", a declarat Draghi.

Cu toate acestea, Draghi a adaugat ca orice discutie despre o renuntare la masurile anti-criza este prematura, luand in considerare conditiile din piata.

Draghi a insistat insa ca bancile trebuie sa isi stabilizeze propriile finante, inclusiv prin eliminarea bonusurilor pentru angajati, in timp ce BCE castiga timp pentru guverne.

"Ambele transe de imprumut au fost oferite la momentul potrivit si au fost un succes. Daca singurul lucru pe care l-am fi reusit ar fi fost sa castigam timp, atunci ar fi fost un succes, desi s-a reusit mai mult de atat", a declarat Draghi.

Nici o a treia transa de imprumut nu s-ar simti in piata

Banii oferiti in primele doua transe de imprumuturi au avut mai multe directii, dar putini din ei au ajuns cu adevarat in piata. O parte din bani s-au intors la BCE sub forma de depozite si o parte au fost cheltuiti pe titlurile de stat ale tarilor cu probleme.

O a treia transa de imprumuturi, desi dorita de investitori, ar avea, cel mai probabil, aceeasi soarta ca si primele, si nu pentru creditarea populatiei.

"Cred ca ar urma acelasi curs pentru ca e precum circuitul apei in natura. Ei probabil au prognozat acest comportament pe piata din partea bancilor, adica faptul ca banii se vor misca pe hartie si ca sumele acestea imense scoase din BCE se vor intoarce sub forma de depozite," a declarat, cu putin timp in urma, Ionel Blanculescu.

In opinia sa, banii nu vor ajunge in piata in perioada urmatoare, bancile urmand sa astepte un an sau doi, fiind preocupate de alte probleme, precum adecvarea capitalului la 9%, conform noilor reguli. Apetitul bancilor pentru creditarea economiei a scazut, criza provocand schimbari semnificative la nivelul mentalitatii bancare. "Bancile nu vor mai credita, chiar daca economia va ajunge la apogeu, asa cum au creditat inainte de 2009", declara economistul Ionel Blanculescu.

Liderii BCE, mai rezervati

Activitatea comerciala la nivelul zonei euro a incetinit in ultimele luni, sugerand faptul ca economia va ramane in recesiune pana in a doua jumatate a anului 2012.

Draghi a recunoscut ca datele au fost mai slabe decat se preconiza, deoarece ei se asteptau la o cerere mai mare din partea celorlalte continente. "Cu toate acestea, riscul de prabusire a pietelor are legatura directa cu tensiunile din zona euro, unde pietele sunt impovarate de datoriile suverane", a mai spus presedintele BCE.

In ciuda problemelor politice din Olanda, situatiile dificile au fost rezolvate pe moment. Pretul titlurilor de stat spaniole si italiene, cu maturizare in 10 ani, a scazut miercuri sub nivelul de 6 procente care indica o zona cu probleme.

Jose Manuel Gonzales-Paramo, membru al consiliului executiv al BCE, a declarat ca Spania va putea sa isi asigure finantarea necesara pana la finalul anului, in ciuda costului de imprumut crescut.

Madridul a reusit deja sa vanda 50% din tinta de obligatiuni pentru acest an, iar oficialii BCE estimeaza ca vor reusi sa vanda si restul cu mult inainte de finalul anului.

In ceea ce priveste programul de achizitionare de titluri de stat, Draghi declara ca acesta nu era nici "etern, nici infinit", ca raspuns la declaratia lui Andreas Dombret conform careia acesta ar putea fi reluat. Astfel, bancile ar trebui sa isi echilibreze singure bugetele, in loc sa astepte ca BCE sa le ofere lichiditati nelimitate.

#mario draghi bce, #LTRO imprumuturi banci, #imprumuturi banci BCE, #situatie economie Europa , #stiri BCE