BCE: Tensiunile financiare s-au atenuat in zona euro. Riscurile se mentin

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 09:45
1504 citiri
BCE: Tensiunile financiare s-au atenuat in zona euro. Riscurile se mentin

Zona euro inca se confrunta cu riscuri la adresa stabilitatii sale financiare, chiar daca tensiunile s-au atenuat semnificativ in a doua jumatate a acestui an, releva raportul publicat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.

"Riscurile cheie la adresa stabilitatii financiare se mentin si nu exista timp pentru automultumire. Totusi, tensiunile si lipsa increderii in sistemul financiar al zonei euro s-au atenuat semnificativ din vara", se arata in raportul bianual privind stabilitatea financiara al BCE.

Actiunile companiilor europene au crescut anul acesta la burse cu 20% de la nivel record scazut inregistrat in 4 iunie iar cresterea randamentelor obligatiunilor Spaniei si Italiei s-a temperat dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat in 26 iulie ca va face orice va fi necesar pentru a apara euro si apoi a anuntat programul masiv de achizitionare de obligatiuni.

De asemenea, liderii UE au decis saptamana acesta instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene - prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.

"Angajamentul ferm al BCE pentru combaterea temerilor nefondate privind evolutia monedei euro au avut un rol esential in atenuarea crizei", se arata in raportul BCE.

Raportul identifica trei riscuri cheie la adresa stabilitatii sistemului financiar din zona euro: agravarea crizei din cauza eforturilor lente ale guvernelor, deteriorarea suplimentara a profitabilitatii bancilor si a calitatii creditarii din cauza mediului macrofinanciar slab si tensiunile de pe piete care pot provoca presiuni asupra finantarii bancilor in tarile care se confrunta cu probleme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#riscuri zona euro BCE, #BCE situatia zona euro, #tensiuni financiare zona euro , #stiri BCE