BCE va incepe in noiembrie achizitia de obligatiuni garantate cu active, cu ajutorul ING si Deutsche Bank

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:28
1547 citiri
BCE va incepe in noiembrie achizitia de obligatiuni garantate cu active, cu ajutorul ING si Deutsche Bank
Mario Draghi, presedintele Bancii Central Europene. Foto: BCE

Firmele ING Investment Management, Deutsche Bank Asset & Wealth Management International, State Street Global Advisors si Amundi vor ajuta Banca Central Europeana sa achizitioneze obligatiuni garantate cu active (ABS), program care va incepe luna viitoare, transmit Bloomberg si Reuters.

Saptamana trecuta, BCE a inceput sa cumpere obligatiuni ipotecare (covered bonds) - primul pas al programului menit sa extinda bilantul sau cu pana la 1.000 miliarde de euro (1.300 miliarde de dolari). In timp ce BCE se lupta cu inflatia scazuta in zona euro, adopta si un program de achizitionare de obligatiuni garantate cu active pentru a revitaliza piata de obligatiuni, oferind companiilor o alternativa la finantarea bancara.

BCE a facut achizitii de 1,7 miliarde de euro de pe piata secundara

Prin programul de cumparare a obligatiunilor ipotecare, care a demarat in 20 octombrie, BCE a facut achizitii de 1,7 miliarde de euro de pe piata secundara.

Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, vrea ca institutia pe care o conduce sa cumpere credite bancare neperformante ('junk') de la bancile grecesti si cipriote, o miscare prin care ar putea spori, insa, tensiunile dintre Germania si BCE.

Citand surse din interiorul BCE, 'Financial Times' anunta recent ca boardul executiv al institutiei va propune ca actualele cerinte privind calitatea activelor acceptate de banca sa fie relaxate in ideea de a permite BCE sa cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) grecesti si cipriote. Daca propunerea va fi acceptata de majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor BCE, institutia va putea sa cumpere instrumente financiare din toate cele 18 state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, ideea ar urma sa se loveasca de opozitia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte si din Consiliul guvernatorilor BCE, si-a exprimat deja obiectiile fata de planul de a cumpara ABS-uri, apreciind ca acest lucru va expune la riscuri bilantul bancii centrale. La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble si-a exprimat si el opozitia fata de intentia BCE, apreciind ca aceste achizitii de ABS-uri ar putea da nastere la posibile conflicte de interese intre rolul de instanta de politica monetara al BCE si cel de supervizor bancar.

BCE este obligata sa acorde finantare bancilor care ofera titluri de valoare garantate cu active (ABS) care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate, respectiv un rating minim 'BBB'. In schimb, Standard & Poor's acorda Greciei si Ciprului un rating 'B', mult sub nivelul recomandat pentru investitii, Fitch atribuie Greciei un rating 'B' si Ciprului un rating 'B minus', iar Moody's plaseaza Grecia la 'Caa1' si Cipru la 'Caa3'. Relaxarea regulilor privind criteriile de eligibilitate ar putea elibera miliarde de euro pentru bancile din cele mai slabe economii din zona euro, ceea ce ar putea sa conduca la cresterea creditarii pentru firmele mici de la periferia zonei euro.

#bce obligatiuni, #program bce , #stiri BCE