Care sunt riscurile planului BCE de salvare a zonei euro?

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 13:04
1125 citiri
Care sunt riscurile planului BCE de salvare a zonei euro?

Planul lui Mario Draghi de salvare a zonei euro este, in parte, deja cunoscut. Insa, dupa revizuirea elementelor principale, intrebarea predominanta ramane: Cat de eficienta va fi strategia sefului BCE?

Conform datelor de miercuri, Banca Centrala Europeana intentioneaza sa salveze zona euro prin achizitia nelimitata a titlurilor de stat, plan care nu implica, insa, tiparirea de bani. Astfel, se doreste evitarea deprecierii monedei si cresterea inflatiei, dar si castigarea bunavointei reprezentantilor Germaniei care se opun planului, scrie Financial Times.

De altfel, conform zvonurilor, numele programului este "Tranzactii Monetare Directe" (Monetary Outright Transactions).

Problema planului BCE nu este daca isi va putea mentine promisiunea de a cobora costul de finantare al tarilor cu probleme, cunoscut fiind faptul ca se doreste achizitionarea titlurilor guvernamentale cu maturitate scazuta, ci daca statele respective vor putea sa foloseasca banii in scopul corect.

Principala ingrijorare are legatura cu perioada electorala in care se afla deja numeroase tari europene, sau care se apropie cu pasi repezi. In aceste conditii, guvernele ar putea opta sa renunta la masurile de austeritate la care s-au angajat pentru a castiga, in schimb, popularitatea electoratului.

Mario Draghi, presedintele BCE, a specificat deja ca guvernele trebuie sa ceara ajutor oficial din partea Uniunii Europene inainte de a beneficia de programul de achizitie de titiluri de stat. Astfel, noi masuri de austeritate si reforme structurale ar trebui sa fie impuse acestor state.

In plus, Draghi mizeaza pe amenintarea cu oprirea programelor de ajutorare daca guvernele deraiaza de la promisiunile facute.

#plan salvare zona euro, #Draghi BCE zona euro, #criza zona euro, #achizitie titluri stat BCe , #stiri BCE