Creditele bancilor spaniole de la BCE au atins cel mai scazut nivel din ultimul an si jumatate

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 15:52
1641 citiri
Creditele bancilor spaniole de la BCE au atins cel mai scazut nivel din ultimul an si jumatate

Bancile spaniole si-au redus imprumuturile nete de la Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a 13-a luna consecutiv, ajungand la cel mai scazut nivel din martie 2012, reflectand stabilizarea pietelor de capital in ultimele luni, transmit AFP si Reuters.

Bancile spaniole au imprumutat in septembrie 244,2 miliarde de euro (331,2 miliarde de dolari) de la Banca Centrala Europeana (BCE), in scadere fata de 249,3 miliarde de euro in august si cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.

Institutiile de creditare din Spania au beneficiat de cererea solida pentru obligatiunile guvernamentale spaniole, dupa ce BCE a lansat anul trecut un program de achizitionare de bonduri ale tarilor din zona euro care se confrunta cu probleme.

In august 2012, institutiile spaniole de creditare au imprumutat suma record de 411 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana, dupa ce in luna iunie 2012 tarile din zona euro au fost de acord sa acorde Spaniei un imprumut de 100 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar. Pana acum au fost utilizate 41 miliarde de euro, iar aproape jumatate au mers la Bankia SA, a patra mare banca a tarii.

Comisia Europeana a aprobat planurile de restructurare ale celor patru banci spaniole nationalizate. In schimbul ajutoarelor de 41 miliarde de euro, bancile spaniole nationalizate vor trebui sa-si reduca bilanturile cu peste 60% in urmatorii cinci ani, sa elimine mai multe mii de locuri de munca si sa-si reorienteze activitatile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci Spania, #imprumuturi BCE banci Spania, #datorii bancii Spania, #criza bancara Spania , #stiri BCE