Criza Europei nu poate fi rezolvata de BCE

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 13:09
1661 citiri
Criza Europei nu poate fi rezolvata de BCE
Sursa: GlobalPost

Planul lui Draghi nu poate functiona cand guvernele nationale nu cer ajutorul si nu sunt pregatite sa adopte politici de crestere economica.

Banca Centrala Europeana este cea mai in masura sa influenteze politica financiara si monetara a continentului, dar nu poate face nimic in legatura cu problemele politice la nivel national.

Pietele au aratat entuziasm la anuntul BCE cu privire la planul lui Mario Draghi care prevede achizitia obligatiunilor tarilor cu probleme si sa realizeze uniunea bancara europeana. Criza datoriilor suverane parea sa fie pe punctul de a fi rezolvata, comenteaza Business Insider.

Protestele din aceasta saptamana arata clar ca si guvernele si institutiile europene sunt neputincioase in fata lipsei de coeziune la nivel national din tarile membre.

BCE nu poate sprijini Spania daca prim-ministrul Mariano Rajoy nu cere ajutorul, fiindu-i teama de separarea Cataloniei sau daca guvernul grec nu poate impune politici de austeritate de teama protestelor.

Mediul politic european devine tot mai instabil, iar lipsa de incredere in insitutiile statului sau cele ale Uniunii Europene duce la o crestere tot mai mare a sentimentelor nationaliste si extremiste.

Guvernele europene, incapabile sa actioneze decisiv

La intalnirea de sambata cu Hollande, Angela Merkel nu s-a aratat dispusa sa ia vreo hotarare clara in legatura cu problemele de pe agenda discutiei, in special realizareaunei uniuni bancare europene si aprobarea planului lui Mario Draghi de a transforma BCE in organismul de surpaveghere.

Premierul Germaniei se afla de asemenea sub presiuni din partea propriului sau electorat, care considera ca germanii sunt de fapt cei care platesc facturile salvarii euro. In plus, decizia recenta a Curtii Constitutionale germane limiteaza posibilitatile de implicare a acestei tari.

Madridul se confrunta cu proteste care cer demisia guvernului Rajoy pentru a doua noapte consecutiva, iar Catalonia este in incapacitate sa-si plateasca obligatiile fiscale, sustinand ca povara fiscala asupra regiunii este prea mare.

Rajoy a nemultumit in acelasi timp liderii europeni pentru ca intarzie sa ceara un plan de salvare pentru Spania. Insa un astfel de plan ar veni impreuna cu masuri de austeritate si mai drastice, care ar putea insemna caderea guvernului sau.

Coalitia de la guvernarea Greciei este si ea destul de fragila. Desi elenii au votat partidul care sustinea ramanerea tarii in zona euro, nemultumirea revine in randul populatiei dupa o perioada de acalmie.

Supusa deja la masuri de austeritate severe, Grecia are nevoie de finantare suplimentara si incearca sa ceara o aplicare treptate, pe doi ani, pentru toate aceste masuri. Aceasta propunere intampina insa rezistenta celorlalte state europene.

Criza datoriilor suverane: conflicte pe toate liniile

#politica criza europeana, #crestere extremism Europa, #criza datoriilor suverane Europa, #plan BCE zona euro, #opozitie plan BCE , #stiri BCE