Cutremurul din zona euro poate produce rupturi periculoase intre clasele sociale

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 13:30
1772 citiri
Cutremurul din zona euro poate produce rupturi periculoase intre clasele sociale
Sursa: slimbeleggen.net

Socul deflatiei din zona euro nu are efecte doar pe termen scurt si mediu in economie, ci poate face diferentieri majore in randul claselor sociale din Europa. Masurile adoptate de presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, pot duce la o inechitate sociala in Uniunea Europeana care sa isi puna amprenta asupra societatii de pe batranul continent pe termen lung, avertizeaza analistii.

Draghi a fost fortat de nivelul scazut al dobanzilor sa adopte politica bancilor centrale din Anglia, Statele Unite si Japonia, aceea de a miza pe achizitia de active. Insa aceasta strategie creste riscul de a-i face pe bogatii continentului si mai bogati, avertizeaza laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, intr-un articol din publicatia Bloomberg.

Prapastie pe scara sociala

In Statele Unite, fenomenul inechitatii veniturilor este deja intalnit, bunurile celor avuti capatand o noua valoare, mai ridicata, prin prisma achizitiilor facute de Rezerva Federala, in timp ce veniturile paturii de jos a societatii stagneaza. Incursiunea guvernatorilor bancilor centrale in piata de achizitii poate avea in spate intentia de a stabiliza economia statelor si regiunilor respective, insa acest fapt nu exclude riscul de a creste diferetele de venituri intre paturile sociale la nivelul unor adevarate prapastii, atat in Statele Unite, cat si in Europa.

"Cu cat se apeleaza la aceste instrumente monetare insolite, chiar fara precedent, cu atat mai mare este posibilitatea de a genera consecinte nedorite, inechitatea veniturilor fiind unul dintre acestea. In momentul in care te confrunti cu un grad de indatorare ridicat, iar sistemul bancar este defect, sa sustii ca politica monetara poate indrepta problemele structurale ale sistemului este doar o iluzie periculoasa", sustine William White, fost coordonator al departamentului monetar si economic din cadrul Bancii Reglementelor Internationale.

Problema divizarii sociale rapide pe baza veniturilor framanta si Marea Britanie, economistul Thomas Piketty lansand, in volumul "Capitalul in secolul XXI", teoria conform careia sistemul capitalist permite posesorilor de averi sa evolueze financiar mai bine si mai rapid decat restul societatii.

Semnal de alarma

Nivelul diferentei de venituri intre clasele sociale din Statele Unite este unul care arunca natiunea americana, din acest punct de vedere, in negurile secolului al XIX-lea. Dupa Turcia si Chile, Statele Unite ocupa locul al treilea in randul tarilor in care discrepanta veniturilor este evidenta, se arata in cel mai recent studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. "Trebuie sa ne intrebam daca acest trend este compatibil cu valorile dezvoltate in cursul istoriei natiunii noastre", a declarat recent presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen.

Intrebari, sigur, pot fi puse, insa atat Banca Centrala Europeana si Rezerva Federala si-au afirmat pozitia in care redresarea economica este prioritara distributiei echitabile a veniturilor. Si situatia saracilor este destul de complexa: "Saracii sunt acum mai saraci numai in raport cu cei bogati, in realitate fiecare dintre aceste doua clase sociale sta mai bine decat daca nu s-ar lua aceste decizii", mai spune William White.

Efect macro cu raspandire inegala

Reprezentantii Bancii Centrale Europene nu par foarte fericiti atunci cand problema inechitatii veniturilor este pusa in directa legatura cu politica monetara a institutiei. "Trebuie sa fim constinenti de consecintele deciziilor noastre, care se pot dovedi de o insemnatate deosebita in aceste momente in care recurgem la masuri iesite din orice standard", a avertizat, in urma cu o saptamana si jumatate, Yves Mersch, membru al Biroului Executiv al BCE. Pe zona euro, nivelul somajului a atins deja cota alarmanta de 11,8%, iar persoanele care nu detin bunuri de valoare in proprietate cu greu vor resimti un efect benefic al politicii monetare a BCE.

O arata situatia din Regatul Unit, reflectata intr-o analiza a Bancii Angliei, unde achizitia de active in valoare de 325 miliarde de lire sterline, derulata in 2012, a crescut nivelul veniturilor cu 600 de miliarde de lire. Statistica poate fi insa inselatoare: raportat la populatia Regatului Unit, nivelul de bunastare resimtit de britanici trebuia sa aduca 10.000 de lire in buzunarul fiecarei persoare. In realitate insa, 40% din veniturile suplimentare au ajuns in mainile a 5% dintre britanici, cei care detineau terenuri, case, actiuni si obligatiuni.

Pericolul extremismului

BCE va aplica cu siguranta masurile de achizitii de valori mobiliare de pe piata privata si de cumparare a obligatiunilor de stat, in incercarea de a aduce nivelul inflatiei in jurul valorii de 2,0%. "Este cel mai bun mod, in acest mandat, de a promova redresarea economica, care ar trebui sa ajute pe toate lumea", sustine Mario Draghi.

Conglomeratul de state si curente politice din zona euro va reactiona insa diferit fata de celelalte regiuni ale globului unde inechitatea distributiei venturilor a fost deja resimtita. "In contextul european, reactiile diferite ale actorilor de pe scena poltica pot genera miscari extremiste, miscari secesioniste. Este posibil ca socul distributiei inechitabile a veniturilor sa alimenteze sentimentul de nemultumire a populatiei", afirma Joseph Stiglitz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#distributie venituri, #politici monetare BCE, #distributie inechitabila venituri, #diferente clase sociale , #stiri BCE