De ce refuza BCE sa tipareasca bani?

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 11:15
3993 citiri
De ce refuza BCE sa tipareasca bani?
Tiparire euro

Banca Centrala Europeana a inceput sa semene cu un pompier care sta cu furtunul in mana si refuza sa dea drumul la apa in timp ce un cartier intreg de case arde din temelii. Scopul? Sa-i invete pe "copii" sa nu se mai joace cu chibriturile.

BCE are cea mai buna unealta pentru a stinge criza europeana - capacitatea de a tipari bani. Insa banca refuza in continuare sa faca acest lucru, relateaza CNBC.com. De ce?

"Flacarile" crizei au atins cote apocaliptice vineri, dupa ce Trezoreria Italiei s-a vazut nevoita sa plateasca o rata a dobanzilor de 6,5% pentru o noua emisiune de obligatiuni pe sase luni. Acest nivel este cu peste trei puncte procentuale mai mare decat in cazul ultimei licitatii de obligatiuni, care a avut loc pe 26 octombrie.

De fapt, aceasta a fost cea mai mare rata a dobanzilor care i s-a aplicat Italiei din august 1997.

Insa BCE nu da niciun semn ca are de gand sa reactioneze. Nu pare ca va cumpara cantitati semnificative de obligatiuni ale statului italian pentru a scadea costurile de imprumut.

BCE "nu este creditorul fiscal care sa ofere ultima sansa de salvare a datoriilor suverane", a declarat Jose Manuel Gonzalez-Paramo, un membru al consiliului administrativ al bancii. Aceasta viziune a fost repetata si de alti colegi ai lui Paramo in ultimele saptamani.

Pentru multi comentatori, atitudinea BCE pare atat de absurda incat au ajuns sa presupuna ca banca pune presiune pe politicieni pentru a a se asigura ca se tin de promisiunile asumate.

Decat sa lase euro sa se prabuseasca, banca prefera sa mai astepte pana sa inunde economia cu lichiditati, cum au facut Rezerva Federala in SUA si Banca Angliei.

Insa exista si posibilitatea ca acest "nu" al BCE sa insemne pur si simplu "nu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza euro, #criza economica, #banca centrala europeana, #tiparire euro BCE , #stiri BCE