Dobanda cheie a BCE a ramas neschimbata

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:39
1164 citiri
Dobanda cheie a BCE a ramas neschimbata

Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la 0,75%, nivel minim record adoptat in luna iulie. De altfel, dobanda la depozite a fost mentinuta la 0%.

Decizia vine in urma sedintei de politica monetara sustinuta joi de Consiliul de Administratie al BCE.

Inainte de anuntarea deciziei, numerosi analisti erau de parere ca politicile monetare vor ramane neschimbate. Din cei 58 de analisti economici intervievati de Bloomberg, 28 au fost de parere ca nu va avea loc vreo schimbare. Restul de 30 de analisti au estimat reduceri intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale.

Odata cu modificarea dobanzii la depozite, Banca Centrala Europeana mentine o diferenta de 0,75% intre cei doi indici monetari. Dobanda pentru depozitele depuse la BCE este de 0%, iar o coborare a acesteia ar insemna ca bancile sa plateasca pentru a-si depunde banii la institutia europeana.

Banca Centrala Europeana a luat decizia de a cobora dobanda pentru depozite la 0% dupa ce, in decembrie si februarie, a imprumutat bancile europene pe trei ani, cu peste 1.000 de miliarde de euro. Aceste sume nu s-au resimtit in economia reala, ei ajungand sa fie investiti in titluri de stat, ori intorsi la Banca Centrala, sub forma de depozite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda cheie BCE, #politica monetara BCE, #dobanda bce , #stiri BCE