Draghi isi cauta aliati in lupta cu criza: Sefii Trezoreriei SUA si Bundesbank, pe lista

Luni, 30 Iulie 2012, ora 10:58
1135 citiri
Draghi isi cauta aliati in lupta cu criza: Sefii Trezoreriei SUA si Bundesbank, pe lista

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, incearca sa isi respecte promisiunea de a face "tot ce e necesar" pentru a salva euro si urmeaza sa se intalneasca luni cu seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, in timp ce incearca sa il induplece si pe presedintele Bundesbank, Jens Weidmann, ca achizitia de titluri de stat de catre BCE e cea mai buna idee.

Berlinul, Parisul si Roma si-au anuntat deja sprijinul pentru initiativa lui Draghi de a face orice pentru protejarea monedei celor 17 natiuni. Seful BCE trebuie acum sa isi tina promisiunea sau sa suporte consecintelor, cu precadere o crestere a costului de finantare a Spaniei si Italiei, scrie Bloomberg.

"Draghi si-a pus astfel propria credibilitate in joc si nu ar fi facut acest lucru fara sa fie sigur ca poate respecta ce a zis", a declarat Erik Nielsen, economist sef al UniCredit Bank AG in Londra.

Lupte interne la BCE pe tema achizitiei titlurilor de stat

Propunerea BCE include achizitia cu bani din Fondul de Salvare European a titlurilor de stat de pe piata principala, sustinuta prin achizitia de catre BCE a unor obligatiuni de pe pietele secundare, pentru a asigura transmiterea ratelor de dobanda aflate la niveluri minime record. Mai mult, se iau in considerare reduceri ale dobanzilor pentru imprumuturile pe termen lung catre banci.

BCE: Vom face orice e nevoie pentru protejarea monedei euro

Toate acestea ar putea fi discutate joi, 2 august, la urmatoarea intrunire a consiliului BCE.

Moneda euro s-a depreciat cu 0,2% pana la 1,2292 dolari/euro pe piata din Tokyo, dupa ce a castigat 1,4% in cele doua zile de dupa declaratiile oficialului european. De altfel, costul de finantare al Spaniei a scazut la 6,74% de la recordul din 25 iulie, de 7,75%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE Mario Draghi, #Martio Draghi zona euro, #Mario Draghi achizitie obligatiuni , #stiri BCE