Lupte interne la BCE pe tema achizitiei titlurilor de stat

Vineri, 27 Iulie 2012, ora 15:11
1490 citiri
Lupte interne la BCE pe tema achizitiei titlurilor de stat

Liderii BCE nu reusesc sa se inteleaga asupra modalitatii de sprijinire a tarilor cu probleme din zona euro, dupa ce presedintele institutiei, Mario Draghi, a fost contrazis de seful Bundesbank, Jens Weidmann, din boardul de conducere al bancii.

Subiectul disputei il reprezinta achizitia de titluri de stat emise de tarile ale caror costuri de finantare a trecut de pragul sustenabil, de 7%.

Eventuala repornire a programului de achizitii de stat, sugerata de Draghi joi, a fost critica asupra de Jens Weidmann, noteaza Bloomberg.

BCE este presata sa intervina pentru coborarea costului de imprumut pentru numeroase tari, dupa ce scaderea dobanzii cheie in trei reprize, din ultimele opt luni, nu a avut succes in vederea limitarii cresterii dobanzii platite de Spania si Italia.

Banca Centrala Europeana a mai avut un program de achizitie a titlurilor de stat pe care l-a oprit, insa, in martie, pe masura ce din ce in ce mai multi membri ai consiliului director au inceput sa se opuna.

Analistii din piata nu se arata prea increzatori in promisiunile lui Draghi si nu cred ca programul de cumparare de bonduri va fi pornit prea curand.

Urmatoarea intalnire a membrilor consiliului BCE va avea loc pe 2 august. Luna aceasta deja a fost anuntata reducerea dobanzii cheie la un nivel minim istoric de 0,75%, iar dobanda pentru depozitele overnight a fost redusa la zero.

De atunci, datoria Spaniei a scazut cu 3,2%, cel mai mare declin dupa Grecia, in timp ce vanzarea de titluri de stat austriece si franceze a dat cele mai bune rezultate din zona euro. Costul de imprumut al Spaniei a crescut la 7,6%, nivel la care Grecia, Irlanda si Portugalia au cerut ajutor international, inainte de a cobora la 6,8% dupa discursul lui Draghi.

Moneda euro s-a apreciat cu aproape 2 centi fata de dolar, iar actiunile de pe bursele europene s-au apreciat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri BCE, #bce achizitie obligatiuni, #BCE titluri de stat, #dobanda cheie BCE , #stiri BCE