Echilibru fragil in zona euro: BCE mentine politica monetara, analistii sunt speriati de inflatie

Joi, 02 Iunie 2016, ora 14:06
3494 citiri
Echilibru fragil in zona euro: BCE mentine politica monetara, analistii sunt speriati de inflatie
Foto: Flickr/INSM

Sedinta din 2 iunie a Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene (BCE) este de asteptat sa nu aduca modificari in politica monetara a institutiei condusa de Mario Draghi, implicata deja intr-un masiv program de relaxare cantitativa.

Cel mai probabil, presedintele Draghi nu va face decat sa aduca noi detalii despre achizitia obligatiunilor corporatiste si noua runda de imprumuturi cu dobanda redusa pentru bancile comerciale, programe ce urmeaza sa debuteze spre sfarsitul acestei luni, dupa cum anunta IB Times.

Munca de Sisif

BCE a aruncat pe piata un stimul monetar de 2.000 miliarde euro, in cadrul programului de relaxare cantitativa ce a debutat in martie 2015, dar pana acum evolutia economica a celor 19 state membre ale uniunii monetare nu a facut salturi prea mari.

Cu toate acestea, Draghi si echipa sa manifesta in continuare incredere in efectele pozitive pe care banii injectati in economiile din zona euro ar trebui sa le aiba in viitorul imediat.

"Ne asteptam ca BCE sa atinga un echilibru intre optimismul precaut privind eficacitatea masurilor luate pentru stimularea cresterii economice si a inflatiei si capacitatea de a reactiona in fata unor socuri adverse.

Draghi ar putea sa incerce sa adopte un ton mai optimist cu privire la redresarea economica din zona euro si posibilitatea cresterii treptate a inflatiei, subliniind si faptul ca BCE nu este grabita sa adopte alte politici aditionale in acest moment", afirma Luigi Speranza, analist al BNP Paribas.

Un punct de sprijind pentru sperantele reprzentantilor Bancii Centrale Europene este prognoza recenta emisa de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, care rectifica pozitiv estimarea de crestere economica in zona euro de la 1,4 la 1,6 procente, in acest an.

Sperietoarea deflationista

In acelasi timp, analistii economici sunt speriati de inflatia scazuta de pe continent, in ciuda derularii programului QE de mai bine de un an.

Preturile produselor din UE nu au reusit sa evolueze constant la limita celor 2 procente pe care banca centrala a blocului continental o doreste cu ardoare.

Spre exemplu, in luna mai, preturile produselor de consum din UE au scazut cu 0,1% fata de aceeasi luna anului trecut, iar inflatia de baza a crescut cu doar 0,8%, o imbunatatire usoara fata de cele 0,7 procente marcate in aprilie.

O sansa pentru cresterea inflatiei, care a coborat deja preturile la nivelul anului 2013, ar putea-o reprezenta usoara apreciere a pretului petrolului, survenita in ultima luna, dar aceasta ar putea fi doar o oscilatie de moment a pietei.

"Trebuie sa fie frustrant pentru BCE, pentru ca ori de cate ori a intervenit pentru a impulsiona economia, pretul petrolului a coborat si mai mult, anuland efectul stimulilor monetari asupra cresterii economice si a inflatiei.

Acum insa, ar putea vedea in sfarsit roadele muncii lor", considera Martin Lueck, seful departamentului de investitii pentru Germania al Black Rock.

#politici monetare Europa, #banca centrala europeana, #mario draghi, #inflatie ue , #stiri BCE