Economistii lui Merkel, revoltati impotriva BCE: Ne impingeti intr-o noua criza financiara!

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
3868 citiri
Economistii lui Merkel, revoltati impotriva BCE: Ne impingeti intr-o noua criza financiara!
Foto: Sachverstaendigenrat-wirtschaft

Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.

Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.

"Opriti programul QE"

Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.

"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.

"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.

Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.

Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de riscuri in sistemul financiar al uniunii monetare europene.

Avertisment timpuriu

Sfatul venit din partea economistilor de top ai Germaniei nu este lansat in van. In cadrul sedintei Consiliului Director al BCE de luna viitoare, conducerea institutiei ar putea anunta o noua reducere a dobanzii de referinta.

In acelasi timp, economistii BCE ar putea decide si sa creasca plafonul si durata de timp a programului de relaxare cantitativa, o decizie in acest sens fiind amanata pentru decembrie la ultima sedinta a Consiliului Director al institutiei.

In acest moment, programul QE initiat de echipa lui Draghi este stabilit la un plafon de 1.100 miliarde de euro, banii urmand sa fie investiti in 16 transe lunare egale in obligatiunile de stat ale celor mai puternice economii din zona euro.

Din nefericire, la opt luni de la initierea acestei politici neconventionale de catre Banca Centrala a Europei, zona euro ramane in continuare marcata de o crestere economica anemica si de o inflatie redusa, cauzata de prabusirea pretului la materii prime.

Economistii germani spun totusi ca inflatia de baza, care elimina din componenta sa elemente volatile, asa cum ar fi pretul energiei, a ramas stabila si chiar da semne ca ar putea sa creasca peste nivelul de 1% inregistrat in prezent.

Deloc de ignorat este si faptul ca oficialii BCE par sa ia in calcul si investirea viitoarelor transe din program in active non-standard, precum obligatiuni ale administratiilor regionale sau municipale din Bavaria sau Paris, o chestiune care ii nelinisteste profund pe economistii de la Berlin.

In cadrul actualului program, BCE a procedat la achizitionarea de obligatiuni de stat si titluri garantate cu active.

Reforme amanate

In viziunea celor cinci consilieri economici ai guvernului german, extinderea si cresterea plafonului in cadrul programului de relaxare cantitativa nu ar face decat sa amane initierea unor reforme cruciale pentru dezvoltarea economica a statelor din regiune.

"Alte reforme structurale menite sa consolideze pietele financiare din regiune si sa creasca competitivitatea firmelor sunt vitale pentru o redresare economica auto-sustinuta", au comentat expertii germani.

Exemplele folosite de acestia sunt Irlanda, Spania si Portugalia, tari care au reusit sa incheie cu succes programele de asistenta financiara implementate dupa declansarea crizei datoriilor in zona euro.

Din punctul lor de vedere, o politica a pasilor marunti in privinta cresterii dobanzii de referinta in zona euro s-ar putea dovedi utila, in caz contrar, bancile trebuind sa faca ajustari prea bruste in stabilirea dobanzilor, ceea ce ar putea pune in pericol solvabilitatea institutiilor de credit.

Liber la iesirea din zona euro

Cei cinci consilieri economici ai Angelei Merkel sunt printre primii care au lansat ideea ca statele membre ale zonei euro ar trebui sa beneficieze de un mecanism care sa le permita retragerea in ultima instanta din uniunea monetara pentru a asigura echilibrul financiar al zonei.

Propunerea lor a fost prezentata in vara acestui an, in urma crizei datoriilor din Grecia si a pericolului de abandon al uniunii monetare prezentat de aceasta tara.

Cei 5 consilieri insista in continuare ca refuzul de a coopera al unui stat in cadrul zonei euro sa poata permite ca solutie finala excluderea acestuia pentru a pastra stabila economia regiunii.

Alaturi de ministrul Finantelor Wolfgang Schaeuble, consilierii economici ai guvernului de la Berlin sustin si ideea renuntarii la procedurile de asistenta financiara pentru statele supraindatorate, in acest caz creditorii privati urmand sa suporte pierderile.

In acelasi timp insa, membrii Consiliului de Experti Economici din Germania sustin si ideea unei restructurari rapide a datoriei guvernamentale, o solutie care nu a fost pusa in practica in cazul Greciei.

Raportul lor face si un calcul estimativ al impactului pe care primirea a aproximativ 1 milion de refugiati in Germania il va avea asupra bugetului acestei tari.

Pentru moment, cei cinci consilieri cred ca nivelul cheltuielor cu adapostirea refugiatilor vor creste de la 5,9 miliarde euro la 8,3 miliarde in cursul acestui an, in vreme ce progonza pentru anul viitor prevede o suma majorata la 14,3 miliarde, de la 9 miliarde de euro. In opinia lor, aceste costuri sunt suportabile.

#politica monetara BCE, #consilieri Angela Merkel, #criza financiara zona euro, #dezechilibru economic Europa , #stiri BCE