Europa a iesit din zona de pericol, potrivit oficialilor BCE

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 08:50
1076 citiri
Europa a iesit din zona de pericol, potrivit oficialilor BCE

Zona euro a iesit din zona de pericol insa pentru a creste trebuie sa-si restructureze sectorul financiar, sa stimuleze cresterea cu noi modele de afaceri si sa evite protectionismul, a declarat luni un oficial din conducerea Bancii Central Europene (BCE), transmite Reuters.

Intr-un discurs intitulat "Lectii din Asia de Est pentru zona euro", tinut cu ocazia Forumului Economic Asia Europa, care are loc zilele acestea la Beijing, Benoit Coeure, membru in boardul BCE a apreciat ca Europa este la o rascruce. "Intr-o directie se afla experienta japoneza iar in cealalta se afla Asia de Est emergenta. Europa a iesit din zona de pericol. A venit momentul sa actionam impreuna, sa facem reforme si sa crestem", a spus Benoit Coeure.

BCE intentioneaza, in prezent, sa evalueze cele mai mari 128 de banci din zona euro, inainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a bancilor, in incercarea de a creste transparenta, a identifica masurile corective care se impun si a creste incredere in sectorul financiar. "Prin aceste masuri si cu conditia ca sursele de capital sa fie clar identificate, incluzand aici surse publice atunci cand sursele private au fost epuizate, cred ca putem pune sistemul bancar pe o baza solida", a apreciat Benoit Coeure.

Referindu-se la economia zonei euro pe ansamblu, Coeure a apreciat ca statele membre ar trebui sa dea prioritate cheltuielilor publice spre investitii care cresc productivitatea si se asigure ca piata muncii si piata bunurilor sunt suficient de flexibile pentru a promova investitiile in noi modele de afaceri. "Europa trebuie sa evite tentatiile protectioniste si cererile pentru re-nationalizare. Europa trebuie sa ramana deschisa fata de lume.Noi progrese in acordurile de liber schimb bilaterale sau regionale precum si cooperarea pentru implementarea noilor standarde de reglementare financiara sunt cele mai bune semnale in aceasta privinta", a adaugat Benoit Coeure.

Luna trecuta, BCE si-a imbunatatit prognozele de crestere pentru economia zonei euro in acest an, dupa ce in trimestrul al doilea cele 17 state din zona euro au iesit din recesiune.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#zona euro, #crestere economica, #oficiali BCE , #stiri BCE