Europa asteapta deciziile intrunirii BCE. Va salva Draghi zona euro?

Joi, 02 August 2012, ora 10:33
1390 citiri
Europa asteapta deciziile intrunirii BCE. Va salva Draghi zona euro?

O Europa intreaga asteapta, joi, deciziile intrunirii consiliului Bancii Centrale Europene, in masura sa salveze zona euro de la colaps.

Sentimentul pietelor financiare este unul optimist. Euro a castigat teren fata de restul valutelor, iar indicii bursieri europeni s-au apreciat. Reactiile pozitive inaintea intrunirii s-au simtit si pe pe piata americana, unde contractele futures au crescut cu 0,2%. Actiunile din Asia au scazut, pe masura ce moneda euro si pretul marfurilor a crescut, scrie Reuters.

Presedintele BCE, Mario Draghi, si-a exprimat, in cursul saptamanii trecute, disponibilitatea de a face tot ce e necesar pentru a salva moneda euro, inclusiv de a interveni pe piata titlurilor de stat. Afirmatiile oficialului european au avut efecte imediate pe piete, incurajand investitorii sa parieze pe Europa. Daca deciziile necesare nu vor fi luate joi, pietele ar putea reactiona negativ, scrie Bloomberg.

"Daca Draghi nu vine cu o solutie concreta, pietele vor reactiona prost, iar BCE se va confrunta cu o criza in adevaratul sens al cuvantului. Nu vad cum ar putea Draghi sa compenseze prin cuvinte lipsa de actiuni concrete", a declarat economistul-sef al Societe Generale din Londra.

Investitorii si politicienii sunt nerabdatori ca BCE sa ia o serie de masuri pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, care ameninta sa "darame" economiile Spaniei si Italiei si sa destrame uniunea monetara a celor 17 state. Chiar daca declaratiile lui Draghi de saptamana trecuta au influentat pozitiv pietele, unii economisti sunt sceptici ca membrii consiliului BCE vor ajunge la un consens pentru a lua o decizie importanta, mai ales din cauza opozitiei sefului Bundesbank, fata de repornirea programului de achizitie de titluri de stat.

Conform analistilor internationali, BCE va mentine, in urma sedintei de joi, dobanda cheie la valoarea minima record de 0,75% si dobanda la depozite de 0%.

"Nu cred ca Draghi va iesi din intrunire fara o serie de masuri. Niciuna din optiuni nu este usor de implementat. Poate Draghi va reusi sa faca o minune", a spus Christoph Blaz, economist al Commerzbank AG in Frankfurt.

Draghi a mai propus ca fondul de salvare european sa cumpere titluri de stat de pe piata principala, iar BCE sa le achizitioneze de pe pietele secundare, pentru a se asigura ca va cobori costul de finantare al statelor respective, prin integrarea dobanzilor minime ale institutiei financiare.

Chiar daca Germania, Franta si Italia par ca il sustin pe Draghi, drumul pana la solutionarea crizei e inca lung.

SUA face presiuni asupra liderilor europeni sa ia decizii sustinute de actiuni concrete pentru a salva zona euro, mai ales prin coborarea costului de finantare a tarilor cu probleme. Seful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a declarat ca zona euro trebuie sa ia masuri pentru a ajuta statele care se reformeaza pentru a se asigura ca sistemele bancare pot credita economiile la nivelul necesar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE masuri anticriza, #sedinta BCE, #intrunire lideri BCE, #rezolvare criza datorii , #stiri BCE