FMI va apela la credite pentru a sustine tarile din zona euro

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 19:06
1506 citiri
FMI va apela la credite pentru a sustine tarile din zona euro

Liderii din zona euro si ai Fondului Monetar International (FMI) au discutat ideea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa imprumute FMI astfel incat institutia internationala sa aiba resurse suficiente pentru sustinerea chiar si a celor mai mari tari din regiune, au declarat oficiali citati de Reuters.

"Au avut loc discutii pe aceasta tema. Ar putea fi un mijloc de a ocoli restrictiile legale impuse BCE", a declarat un oficial.

Un alt oficial a spus ca este analizata posibilitatea ca BCE sa imprumute FMI.

Ideea a aparut odata cu agravarea crizei datoriilor suverane din zona euro, care ameninta sa absoarba Italia si chiar si Franta. In aceste conditii, liderii europeni vor ca BCE, care in calitate de banca centrala are prerogative limitate, sa fie implicata mai mult in eforturile de salvare, pentru ca guvernele sa aiba mai mult timp pentru reforme.

Potrivit analistilor, BCE este singura care poate oferi garantii credibile pietelor, intrucat planul de extindere a capacitatii Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) la 1.000 de miliarde de euro este improbabil sa se materializeze complet si chiar si asa ar fi insuficient.

In prezent, legislatia Uniunii Europene interzice BCE sa finanteze guvernele. Banca a anuntat in repetate randuri ca nu va deveni creditorul de ultima instanta al guvernelor din zona euro, care trebuie sa schimbe politicile care au creat datorii publice mari si crestere economica lenta.

Franta a cerut deschis ca BCE sa fie implicata mai mult prin emiterea unei licente bancare FESF, care ar permite acesteia sa se refinanteze prin intermediul operatiunilor cu lichiditati ale bancii centrale.

Germania este total impotriva acestei idei, de teama ca s-ar ajunge la finantarea deficitelor bugetare, independenta BCE ar fi pusa in pericol, iar in final s-ar ajunge la inflatie ridicata si la saracirea cetatenilor europeni.

Un articol din statutul BCE prevede ca institutia poate efectua toate tipurile de tranzactii bancare cu terte tari si organizatii internationale, inclusiv operatiuni de creditare.

FMI ar putea folosi banii de la BCE in diverse operatiuni de sustinere, in cadrul programelor de salvare a unor tari din zona euro, pentru linii de credit preventive, pe cont propriu sau in colaborare cu FESF.

Finantarea de la BCE ar atenua totodata criticile din partea membrilor FMI din afara zonei euro, potrivit carora toate resursele Fondului sunt folosite pentru sprijinirea tarilor relativ bogate din zona euro.

Pentru a preveni prabusirea pietei datoriilor din zona euro, BCE cumpara obligatiuni suverane, dar a subliniat ca achizitiile sunt numai temporare.

#BCE imprumut FMI, #FMI ajutor zona euro , #stiri BCE