Gata cu joaca! Bancile grecesti, la un pas de insolventa

Luni, 18 Mai 2015, ora 12:25
3060 citiri
Gata cu joaca! Bancile grecesti, la un pas de insolventa
Foto: Mao

Sistemul bancar din Grecia ramane rapid fara rezerve care sa tina institutiile de creditare pe linia de plutire. Evaporarea rezervelor constituite de bancile elene in depozitele bancii centrale poate forta mana premierului Alexis Tsipras sa accepte conditiile impuse de creditorii internationali.

Pe masura ce retragerea banilor din banci s-a accentuat, acestea au fost nevoite sa isi diminueze rezervele constituite in Banca Nationala a Greciei ca sa asigure un nivel constant al lichiditatilor, arata reporterii Bloomberg.

Reteta falimentului: de la gradual la brusc

Andreas Koutras, analist la In Touch Capital Markets din Londra, aminteste un citat din Hemingway, in care falimentul are doua faze: gradual si brusc. Iar acesta pare sa fie drumul pe care il urmeaza in prezent bancile elene.

In cel mai negru scenariu, rezervele disponibile vor fi epuizate in aproximativ 3 saptamani, impingand bancile in insolventa, considera unii economisti.

"Punctul in care vor epuiza rezervele de bani este aproape. Presiunea reprezentata de cheltuielile guvernului, cea pusa asupra bancilor si a negocierilor politice, converg undeva spre inceputul lunii iunie", estimeaza Malcolm Barr si David Mackie, doi analisti ai JP Morgan.

Bancile grecesti au folosit pana acum 80 de miliarde de euro din programul de asistenta pentru asigurarea lichiditatilor urgente (ELA) al Bancii Centrale Europene.

Surse din cadrul institutiei sustin ca programul ELA poate fi extins pana la 95 de miliarde de euro.

Insa, acest lucru s-ar putea solda cu impunerea controlului la retragerile de capital, pe masura ce si sumele acordate se vor epuiza rapid, iar negocierile nu vor da rezultate.

BCE, Banca Nationala a Grecia si reprezentantii guvernului de la Atena au refuzat sa discute varianta cresterii plafonului stabilit in cadrul programului ELA.

"Suntem la sfarsitul meciului. Situatia nu poate fi mentinuta asa", a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului Executiv al BCE, intr-un interviu pentru un post de radio din Luxemburg.

O sedinta a membrilor Comitetului Executiv BCE va avea loc pe 3 iunie, cu doua zile inainte ca Grecia sa inregistreze o noua transa din plata imprumutului FMI.

#colaps banci Grecia, #lichiditati banci Grecia, #asistenta financiara BCE, #datorii grecia , #stiri BCE