In 2013, a scazut in UE numarul filialelor bancilor si al angajatilor din sistemul bancar

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
1447 citiri
In 2013, a scazut in UE numarul filialelor bancilor si al angajatilor din sistemul bancar

Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.

In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.

'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.

In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.

Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.

BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de stres impreuna cu Autoritatea Bancara Europeana (EBA).

Bancile europene trebuie sa demonstreze ca pot supravietui unui declin al PIB-ului de 7%, conform reglementarilor testelor de stres prezentate de BCE si EBA. De asemenea, bancile trebuie sa faca fata unei scaderi de 14% a pretului locuintelor si unui declin de pana la 19% a pretului actiunilor, in cel mai defavorabil scenariu.

Cele 124 de banci care participa la testele de stres acopera mai mult de jumatate din industria bancara a fiecarui stat membru al UE. Rezultatele testelor vor fi publicate in octombrie.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru ca nu au tinut cont de detinerile de obligatiuni guvernamentale de catre institutiile de creditare. In perioada de varf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensa.

Bancile care nu vor trece testele de stres vor trebui sa prezinte un plan de majorare a rezervelor lor prin obtinerea de noi fonduri de la investitori, vanzarea de active sau retinerea profiturilor, in loc de plata dividendelor.

Printre institutiile din zona euro ce vor fi supuse verificarii calitatii activelor se afla si bancile cu subsidiare in Romania: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG si Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas si Societe Generale (Franta), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA si Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem bancar, #filiale banci, #banci europene , #stiri BCE